KRIZA

Minister: Za NLB bomo prispevali še pol milijarde evrov

Objavljeno 12. julij 2012 16.05 | Posodobljeno 12. julij 2012 21.57 | Piše: D. P., Mi. S.

V banki je za približno 1,5 milijarde evrov »rdečih« terjatev.

LJUBLJANA – Ocene skrbnega pregleda v Novi Ljubljanski banki (NLB) kažejo, da je najslabših ali t. i. rdečih terjatev v banki za približno 1,5 milijarde evrov. Podatke je po seji vlade potrdil finančni minister Janez Šušeršič

Potrebujejo še pol milijarde

Za tretjino so bile rezervacije že oblikovane, za tretjino pa jih je po mnenju izvajalcev skrbnega pregleda mogoče unovčiti iz zavarovanj, vezanih na posojila. Iz tega izhaja, da bo morala banka najti vsaj še 500 milijonov evrov dodatnih sredstev za dokončno sanacijo. Šušteršič je na vprašanje enega od novinarjev tudi dejal, da bo naslednji korak iskanje odgovornosti in odgovornih pri odobritvi kreditov.

Konkretna analiza

Postopkovnik skrbnega pregleda banke je določal, da se pregleda kreditna posojila banke v obsegu 75 odstotkov vsega portfelja banke. »To sicer ni v navadi, a tokrat manjši vzorec ne bi bil dovolj,« je Šušteršič pojasnil, zakaj pregled v takem obsegu. Pregled je naročil lastnik, plačala ga bo banka, opravil pa ga je European Resolution Capital Fund.

Terjatve so razdelili v tri skupine:

– neproblematične, ki se redno odplačujejo,
– rumene terjatve, kjer so zamude pri plačilih,
– rdeče terjatve, ki se jih najbrž ne bo dalo izterjati.

Podobna pregleda terjatev in stanja bodo opravili tudi v Abanki in NKBM.

Kdo je dobil rizične kredite?

Oddaja 24ur pa je razkrila, katera podjetja so od NLB dobila tiste najbolj kritične kredite: to so tajkuni, gradbinci in cerkveni Zvon.

Na seznamu podjetij je SCT z izgubo 84 milijonov evrov, Vegrad  (85 milijonov izgube), Primorje (72 milijonov izgube), Kraški Zidar (23  milijonov izgube), Viator Vektor (51  milijonov izgube), Istrabenz (20  milijonov izgube) in Merkur s 23 milijoni pričakovane izgube.

Med gradbinci so tukaj tudi Energoplan, Gradbeno podjetje Grosuplje, Vektra, Cestno podjetje, Konstruktor.

Največja ocenjena izguba za NLB pa prihaja iz cerkvenega Zvona (126 milijonov evrov), Sarajevska pivovarna, Invej, Ram Invest Igorja Jurija Pogačarja.

Deli s prijatelji