SUPERMINISTER

Minister Turk: Razprave o kulturnem ministrstvu je konec

Objavljeno 26. februar 2012 14.25 | Posodobljeno 26. februar 2012 14.27 | Piše: T. Po., STA

Obeta se varčevanje, morda tudi pri vrtcih za drugega otroka.

Pod roko Žiga Turka je tudi urad za verske skupnosti.

LJUBLJANA – Superminister Žiga Turk poudarja, da je zgodba o samostojnem ministrstvu za kulturo zaključena. »Skrb za kulturo bo natančno takšna ali pa še boljša, kot je bila v preteklosti.« Na kulturo gleda kot na temelj slovenske preteklosti, državnosti, samobitnosti in identitete, vendar pa ji moramo po njegovih besedah dati vlogo v prihodnosti, »da povežemo ustvarjalni, mehki, umetniški pol ljudi in tisti bolj znanstveni, racionalni pol«.

Kaj bo z uradom za verske skupnosti?

Pod superministrstvo bosta prešla tudi urad za verske skupnosti in narodnosti, Turk pa je zatrdil, da se kot minister ne bo ukvarjal z vsemi stvarmi. »Samo v fazi reorganizacije ministrstva, kjer bomo imeli določeno število direktoratov,« je pojasnil. Zato se bodo tisti, ki se jim zdi, da se more kaj narediti le, če govorijo z ministrom, morali navaditi, da je dovolj že srečanje z direktorjem direktorata.

»Za urad za verske skupnosti ni potrebe, da je samostojen. Ne vemo še, kam ga bomo umestili, preigravamo različne možnosti,« je dodal Turk.

Morda ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka

Zaradi varčevanja in krčenja števila zaposlenih v javni upravi je Turk napovedal trud, da bi čim manj prizadeli programe, tiste učitelje, ki delajo z otroki, tiste raziskovalce, ki raziskujejo, profesorje, ki učijo, in kulturnike, ki izvajajo program. »Poskušali bomo prihraniti na vseh teh vmesnih delih, inštitucijah, ki sicer pomagajo pri organizaciji, da se denar razporedi in kontrolira.«

Na vprašanje, ali bodo varčevali tudi z ukinitvijo standardov, med drugim brezplačnega vrtca za drugega otroka, je Turk odgovoril, da je to lahko samo eden od ukrepov, ki pride »zelo zelo na koncu«. »Na splošno bi lahko v izobraževanju povečali motivacijo tistih, ki organizirajo izobraževanje, da optimizirajo velikost oddelkov v okviru obstoječih normativov. To velja za šolsko in predšolsko vzgojo,« je razložil. Pri tem naj bi se naslonili bolj tudi na ponudbo zasebnega sektorja.

Organizacija ne sme biti izgovor za investicije v infrastrukturo

Glede univerzijade je Turk napovedal terjanje denarja od Suse. Pri načrtih glede izvedbe velikih športnih dogokov v prihodnje pa je izpostavil, da se »moramo naučiti ovrednotiti prepoznavnost Slovenije, na katero se vsi izgovarjajo«. Po njegovih besedah mora biti organizacija celovitejša in ne samo izgovor, da posamezniki na koncu izsiljujejo državo, da pridejo do investicij v infrastrukturo.

Na pritožbe Fundacije za šport o zmanjšanem obsegu sredstev pa je Turk odgovoril, da se čuti odgovornega, da tistim, ki imajo možnosti za odmeven rezultat na olimpijadi, omogoči nemotene priprave – tudi v partnerstvu z organizacijami, ki so že doslej sodelovale pri financiranju. »Tudi tukaj moramo vedeti, da država daje na leto za te dejavnosti desetkrat manj, kot bi stala univerzijada,« je sklenil.

Deli s prijatelji