PREGLED

Minister svari: Največje tveganje je naše notranje

Objavljeno 07. september 2015 14.33 | Posodobljeno 07. september 2015 14.33 | Piše: STA, T. L.

Minister Mramor o enoletnih dosežkih: Ne smemo si še oddahniti.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Ministrstvo za finance je po besedah ministra Dušana Mramorja v letu, odkar ga vodi, nadaljevalo pot, ki jo je zastavila prejšnja vlada s pomočjo EU. Nadaljevalo bo prizadevanja za javnofinančno konsolidacijo in prestrukturiranje gospodarstva. »Doseženi rezultati so dobri, a to ne pomeni, da si lahko oddahnemo,« je dejal Mramor.

Mramor je povzel dobre makroekonomske kazalce, ki jih država dosega v zadnjem času. »Dobri obeti niso samoumevni. Obstaja vrsta zunanjih tveganj, kot so begunska problematika, Kitajska, nestabilna Grčija, Ukrajina, Rusija, ki lahko vplivajo na stanje zadolževanja države,« je dejal.

Ne potrošnji iz leta 2008

»Največje tveganje pa je naše notranje – če bi prevladalo prepričanje, da pri teh razmerah ni treba več varčevati in se lahko vrnemo na raven potrošnje iz leta 2008. Opozarjam, da je današnji obseg bruto domačega proizvoda (BDP), ki ga lahko potrošimo doma, v primerjavi z letom 2008 za 15 odstotnih točk nižji,« je dejal na današnji novinarski konferenci.

Med tveganji je omenil velik delež slabih kreditov v bančnem sistemu, zunanja tveganja pa je izpostavil zaradi velikega vsakoletnega zadolževanja države. »Zavedati se moramo, da na leto potrebujemo štiri milijarde evrov, tri za refinanciranje dolga in milijardo za pokrivanje primanjkljaja.«

Minister je glede javnofinančne konsolidacije poudaril, da moramo odpraviti strukturni primanjkljaj, jasneje opredeliti prednostna področja v javni porabi in izboljšati kakovost javnih investicij. V procesu finančnega in poslovnega prestrukturiranja podjetij bodo skušali vzpostaviti namensko družbo za upravljanje terjatev za mala in srednja podjetja v zasebni lasti. Obeta se tudi vrsta sprememb na področju javnih dajatev.

Deli s prijatelji