POLNI ŽEPI

Minister služil tudi na Hrvaškem

Objavljeno 30. november 2013 11.14 | Posodobljeno 30. november 2013 11.15 | Piše: Irena Divković Milanović

Minister je posojal zasebni kapital Petanovi zagrebški družbi.

Minister je posojal zasebni kapital Petanovi zagrebški družbi. Foto: Roman Šipič

LJUBLJANA – Po podatkih iz Supervizorja je imela novomeška družba Lastinski, registrirana za inženirske dejavnosti in tehnično svetovanje, katere lastnik je Samo Omerzel, med letoma 2008 in 2012 čiste prihodke od prodaje v razponu od 996.942 pa do 1,995.177 evrov.

In ker je naš minister za infrastrukturo tako uspešno posloval v domovini, ne preseneča, da je poslovni imperij še razširil. Tako je bil po podatkih iz hrvaškega trgovskega registra solastnik v zagrebški družbi Energija 2 sustavi, po podatkih iz istega registra pa tudi direktor v Ultrini hrvaški družbi UItra iz Karlovca (zdaj EOL Grupa) vse do aprila 2013. Ultra je sicer v lasti Miloša Urbanije in nizozemskih družb, ki so povezane z Urbanijo, Gregorjem Breznikom in Gregorjem Golobičem, nekdanjim predsednikom Zaresa, spomnimo pa še na Golobičevo povezanost z Bojanom Petanom iz DZS: temu je Golobič pred leti, ko je bil generalni sekretar LDS, pomagal do večinskega deleža v časopisni družbi Dnevnik, Petan in Golobič pa sta kapitalsko povezana v družbi Margento storitve, v kateri ima DZS štiridesetodstotni delež, šestdeset odstotkov pa drži Margento, ki je v lasti Ultre.

Kreditiral hrvaško Ultro

Družba Ultra (pozneje EOL Grupa) je v Zagrebu ustanovila Margento tehnologije 30. aprila 2009. V Sloveniji je mariborski Margento R & D v lasti Margenta B. V. z Nizozemskega, ki posluje na istem naslovu kot nizozemska Ultra. Urbanija in Breznik v Sloveniji nista več tako tesno povezana s Petanom in DZS, če izvzamemo ljubljanski Imovation, ki ga imajo v lasti DZS, nizozemski Margento in še Urbanijeva Imovation FZCO iz Združenih arabskih emiratov, na Hrvaškem pa je drugače: zdajšnji lastnik EOL Grupe je DZS, EOL Grupa in DZS pa si delita Margento. V obeh primerih je bil prejšnji lastnik zagrebški Digitel komunikacije, ki je do nedavnega posloval kot del Digitel-Pristop Grupe, katerega nadzorni svet so sestavljali Bojan Petan, Franci Zavrl in Zagrebčan Aljoša Roksandić, ki je zdaj tudi edini delničar, Digitel komunikacije pa so v lasti Daria Vince in družbe D ulaganja iz Zagreba, ki pa je v lasti DZS, Roksandić pa je direktor. Vse tri omenjene družbe imajo naslov v hrvaški prestolnici na Heinzelovi 62/a, naj še omenimo, da je po več hrvaških družb, s katerimi je bil lastniško ali pa kot direktor povezan Omerzel vse do aprila 2013, poslovalo na istih lokacijah: Margento tehnologije, Energija 2 sustavi, zdaj RWE Energija, in Vendotel denimo delujejo na Buzinski cesti 58, Omerzel pa je bil tudi solastnik družbe Lacerta v Karlovcu.

Prihodki EOL Grupe so leta 2011 znašali več kot pet milijonov evrov, leta 2012 pa dobra dva milijona. Po finančnih poročilih sodeč je Omerzel celo kreditiral Ultrino nekdanjo hrvaško družbo: 2011. in 2012. ji je posodil skoraj 17.000 evrov. Omenjeno je še, da je EOL Grupa leta 2012 ustvarila za 113.000 evrov izgube, Omerzel pa je z direktorskega položaja odstopil 12. aprila 2013. Kot kaže, je EOL Grupa pod Omerzelovim vodstvom poslovala z izgubo, Lacerta, iz katere se je lastniško umaknil, pa je imela le nekaj več kot 13.000 evrov prihodka. Omerzel se na naša poizvedovanja o njegovih poslih na Hrvaškem, povezavah s Petanom in Zavrlom ter marketinškimi agencijami, kot so Digitel komunikacije, in morebitnem posredovanju pri prodaji slovenskega Telekoma nemškemu Deutsche Telekomu prek hrvaškega HT, ni odzval.

 

Deli s prijatelji