PO POŽARU

Minister Senko Pličanič v zapor

Objavljeno 07. avgust 2013 09.14 | Posodobljeno 07. avgust 2013 09.14 | Piše: D. P., STA

Zapornika, ki je povzročil požar, je policija sicer kazensko ovadila zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

KOPER – Minister za pravosodje Senko Pličanič bo danes obiskal koprski zavod za prestajanje kazni zapora, kjer se bo srečal z vodstvom zavoda ter podelil pohvale policistom in drugim javnim uslužbencem, ki so prejšnji mesec preprečili požar v zaprtem delu zapora. V požaru so se tedaj poškodovali zapornik in dva pravosodna policista.

Po incidentu

V požaru, ki ga je 16. julija povzročil zapornik, ki je v svoji celici namerno zažgal vzmetnico, sta bila poškodovana tudi pravosodna policista, vse tri pa so nato odpeljali na zdravljenje v izolsko splošno bolnišnico. Zapornika, ki je povzročil požar, je policija sicer kazensko ovadila zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Zahvalil se bo

Minister Pličanič se bo danes tako zahvalil policistom in ostalim uslužbencem koprskega zapora, ki so preprečili požar v zaprtem delu zavoda in rešili življenje obsojenca, ki je požar povzročil, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Pličanič pa se verjetno ne bo mogel izogniti niti perečim težavam slovenskih zaporov. Že pred časom so predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije in konference sindikata uprave za izvrševanje kazenskih sankcij zagrozili s stavko zaradi nevzdržnih razmer. Tako naj bi v zaporskem sistemu prihajalo do različnih kršitev zakonodaje, denimo pri nadurah, ki jih opravljajo pravosodni policisti.

Reševanje težav

Pravosodni minister je že julija napovedal prizadevanja za čim hitrejšo rešitev največjih težav, od priprave nove organiziranosti dela zapornikov do iskanja dodatnega denarja za materialne stroške.

Deli s prijatelji