PODRAŽITEV?

Minister polnih žepov: Za vinjeto ne bo treba plačati veliko več – 10 ali 20 evrov

Objavljeno 25. julij 2013 14.36 | Posodobljeno 25. julij 2013 16.43 | Piše: STA, T. L.

Minister Stepišnik prostodušno priznava, da Darsu manjka denarja in da je nekako treba najti vire, da se to pokrije v daljšem razdobju.

Vetrobransko steklo bo v letu 2012 krasila svetlo zelena vinjeta

LJUBLJANA – Vlada se je znova premislila: o morebitni podražitvi vinjet bo odločala po počitnicah, predvidoma na seji 22. avgusta, je danes po seji vlade povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Še vedno pripravljajo rešitve za ves sistem cestninjenja v državi, ne samo za osebne avtomobile in motoriste. »S predlogom se bomo vrnili takoj po počitnicah,« je dejal.

Kot smo poročali, naj bi vlada danes odločila o spremembah uredbe o cestninskih cestah in cestnini ter izdala soglasje k novemu ceniku za uporabo cestninskih cest, kar je imela na mizi že prejšnji teden, odločanje pa je znova preložila. Dokumenta med drugim določata ceno vinjet in cestnin za tovorna vozila.

Pred sejo vlade je gospodarski minister Stanka Stepišnika dejal, da se bo vlada verjetno odločila za podražitev vinjet. Ocenil je, da je tako bolje, kot da bi za to več plačevali iz proračuna. Koliko več bo treba odšteti za vinjeto, bo pokazal izračun, a to po njegovih ocenah »ne bo veliko več, le 10 ali 20 evrov«.

Priznanje: Dars je treba nekako finančno pokriti

»Po cestah se vozimo, stroške je treba pokriti. Družbi za avtoceste v RS (Dars) manjka denarja, nekako je treba najti vire, da se to pokrije v daljšem razdobju,« je ocenil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Spremembe cestnin gre razumeti v sklopu reševanja problematike velike zadolženosti Darsa. V družbi so nedavno zapisali, da je eden od ukrepov za zagotovitev vzdržnega dolžniškega bremena tudi taka cenovna politika pri cestninah, ki bo omogočala vzdržen model servisiranja dolga v bodoče.

Druga dva ukrepa sta novi zakon o državnem poroštvu za Dars, ki je v pripravi in naj bi podjetju omogočil aktivno upravljanje dolga, ter dogovor z bankami o reprogramu posojil.

Deli s prijatelji