KAJ HOČE DOSEČI?

Minister Počivalšek za svojo (bivšo) družbo zahteval posebni status?

Objavljeno 17. maj 2015 13.16 | Posodobljeno 16. maj 2015 23.25 | Piše: Mo. S.

Če bo minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek vztrajal pri statusu družbe v klasifikaciji, lahko to pomeni, da bodo državne družbe morale prevzeti Terme Olimia.

Počivalšek je v predstavitvi izpostavil podporo izvozu in izboljšanje poslovnega okolja.

LJUBLJANA – Zdajšnji in prejšnji gospodarski minister za gospodarstvo imata več skupnega, kot bi si morda mislili. Stanko Stepišnik, ki je ministrstvo vodil v času vlade Alenke Bratušek, je s svojega položaja odstopil po tem, ko so mu očitali sporno ravnanje pri dodelitvi subvencij. Državne subvencije iz resorjev, ki jih je pokrival sam, je dobivalo njegovo podjetje Emo Orodjarna Celje.

Njegov naslednik Zdravko Počivalšek – ki, mimogrede, prav tako ne zna angleško – pa je od vladne koalicije zahteval, da podjetje Terme Olimia, katerega direktor je bil 25 let, v privatizacijski klasifikaciji državnih podjetij postane posebnega pomena za državo, poroča Požareport.

Lastniški deleži in poskus preprečitve prodaje?

Družbi Terme Olimia in Terme Olimia bazeni sta od leta 2013 na potrjenem seznamu državnih podjetij, ki gredo v prodajo. Največji lastniki Term Olimia so Kapitalska družba, Slovenske železnice in NKBM, tem pa sledi družba Bioto, katere največji lastnik je bil do nedavnega prav Počivalšek. Ko je postajal minister, je svoj lastniški delež v termah prodal: večino je kupila družba Bioto, nekaj pa Florjan Vasle, finančni direktor Term Olimia, poroča Požareport.

Omenjeni spletni portal predvideva, da bo Počivalšek po koncu svojega ministrovanja najbrž spet postal direktor Term Olimia, do takrat pa bo očitno poskušal preprečiti prodajo turistično-zdraviliške družbe tujcem. Če bo Počivalšek namreč vztrajal pri statusu družbe v klasifikaciji, lahko to pomeni, da bodo državne družbe Terme Olimia morale prevzeti, pa poročajo Finance.


Dragonja in Cerar: Izločil se je

Po seji vlade, na kateri so sprejeli strategijo upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, je Metod Dragonja, državni sekretar na ministrstvu za finance povedal, da so pri Termah Olimia dali velik poudarek regionalnim razvojnim vidikom, saj je družba povezana z lokalnim okoljem. Na namigovanja o vpletanju ministra Počivalška pa je odgovoril, da se je iz vseh aktivnosti oziroma ocen glede tega podjetja izločil. Njegove besede je ponovil premier Miro Cerar: »Minister nima nobene udeležbe v tem podjetju in se je zelo jasno in transparentno izločil iz odločanja o tem primeru.« Kot pravi, gre zgolj za neke špekulacije.

 

Deli s prijatelji