MINISTER HIK

Minister pijan v parlamentu?

Objavljeno 21. februar 2017 08.22 | Posodobljeno 21. februar 2017 08.26 | Piše: Tomica Šuljić

Janez Janša trdi, da je bil Goran Klemenčič pijan kot aksa, minister tega ne komentira.

LJUBLJANA – V petek je v državnem zboru potekala 27. seja poslank in poslancev, na dnevnem redu je bila prva obravnava predloga zakona o sodnem svetu, pozneje še zakona o državnem odvetništvu. Dvorana ni bila polna, morda je k temu pripomogel lep dan, kar je v svojih besedah ugotavljal tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič, ko se je opravičeval, da ga ni bilo v dvorani med predstavitvijo mnenj pri zakonu o državnem odvetništvu: »Opravičilo tistim redkim poslankam, v bistvu je več poslank kot poslancev danes v državnem zboru, ki so še sedajle tukaj. Svaka vam čast! Jaz imam tudi dve hčerki doma, tako da, super …«

Nato je Klemenčič krenil v retorične bravure, ki jih je podkrepil s telesno govorico, z obojim pa je ustvaril muzajoče se obraze okoli sebe. Kakšna beseda mu ni gladko stekla z jezika, preskakoval je misli, še posebno takrat, ko je debata iz strokovnih zašla v politične vode in so začeli navzoči debatirati, ali na račun države več zasluži Klemenčičeva žena Nina Zidar Klemenčič ali opozicijski prvak Janez Janša in njegov brat, kot je namigoval Klemenčič. Med vsem ga je še posebno zmotil poslanec SDS Vinko Gorenak: »Ali menite, da je s strani ministra Vlade Republike Slovenije nepristojno reči, da je recimo gospod Gorenak, ki ve, da smo imeli pet temeljnih, da je pač veliko na televiziji zadnje dni, ker smo imeli zakone s področja pravosodja, in on je, kot jaz vem, še vedno minister za pravosodje v senci. Ima danes nov telovnik ali pa rdečo kravato, ima rdeče to, ima rdeč računalnik. Ali bi mu lahko rekel kaj glede tega? Ali je to nedopustno s strani ministra?« Za pojasnilo te izjave smo zaprosili ministra Klemenčiča v ponedeljek, a nam je ni (hotel ali mogel) pojasniti.

Ost seje se je izgubljala že tako daleč, da je podpredsednik Matjaž Nemec v nekem trenutku naslednjo govornico Jasno Murgel neposredno pozval: »Prosim vas, peljite nas na prava pota. Vam lahko dam besedo?« In ko je dobila besedo, je najprej izstrelila: »Gospod podpredsednik, čakam, da se zresnimo in da razpravljamo o predlogu zakona o državnem odvetništvu. To je namreč točka danes.« Finale pa ni sledil v dvorani državnega zbora, ampak na družabnem omrežju twitter – tam je Janez Janša gladko zapisal: »Ima kdo pri roki alkotest? Naj ga prinese v DZ. Minister Goran Klemenčič nažgan kot aksa. Brez heca. Zaudarja 30 metrov naokrog. V živo na tretjem programu RTV,« je zapisal prvak opozicije. Pozneje so na eni slovenskih televizij naredili dvominutni prispevek s Klemenčičevimi retoričnimi bravurami, ki so – tako koncentrirane – prej potrjevale kot ovrgle Janševo izjavo. Alkotesta očitno ni prinesel nihče, da bi ugotovili, kdo ima prav.

Dva obraza

Tisti, ki so spremljali celotno sejo, so lahko videli dva Klemenčičeva obraza – tistega strokovnega, ki z argumenti in logiko zagovarja zakonodajne predloge, in tistega čustvenega, ko zapleše po političnem ledu s svojimi nasprotniki. S slednjim je postregel, ko smo ga povprašali, kako vidi Janševo izjavo – najprej je Klemenčičev medijski predstavnik zapisal, da Janševega komentarja na twitterju ne komentira, češ, »ne želimo se spuščati na tako nizko raven«. Nato pa so v naslednjem stavku storili prav to: »Gotovo je tak komentar motiviran z zaskrbljenostjo predsednika največje opozicijske stranke v zvezi z izjavami poslanca Andreja Čuša o pojavu in uporabi psihoaktivnih substanc med člani SDS. Zlasti izjave poslanca Čuša, kako so nedovoljeno uporabo prepovedane droge poskušali pomesti pod preprogo v vodstvu stranke,« so odgovorili iz kabineta ministra. So pa zagotovili, da »ministrstvo za pravosodje dosledno spoštuje zakonske predpise, ki urejajo vprašanje uživanja alkohola med službenim časom oziroma dela pod vplivom alkohola«.

Pojasnjujejo, da so v preteklem tednu imeli »izjemno intenziven in vsebinsko zahteven urnik«, saj so sprejemali različne pomembne odločitve, vlagali spremembe obstoječih zakonov in pripravili nove: »Ob takšni intenzivnosti in vsebinski zahtevnosti je razumljivo, da so lahko kakšne formulacije v ministrovih nastopih manj natančne. Očitno pa so bili ministrovi nastopi razumljivi in sprejemljivi večini poslank in poslancev, ki so zakonske predloge podprli,« pravijo v Klemenčičevem ministrstvu.

Glede zakona, ob katerem se je Klemenčič zapletel v politične spopade, je bilo glasovanje koalicije sicer gladko in prepričljivo, a razpoloženje je kar dobro zajel Jan Škoberne iz SD: »Iskreno moram povedati, da mi ta razprava vliva manj zaupanja v ta zakon, kot sem ga imel, ko sem v dvorano vstopil.« Kar se tiče zaupanja v psihofizične sposobnosti naših predstavnikov oblasti in vlade, pa bi bilo mogoče reči nekaj podobnega, saj se na začetku mandata še nihče ni spraševal, ali so v parlamentu potrebni testi za droge in alkohol. A ne nazadnje se to niti ne zdi slaba ideja – tako bi vsaj vedeli, kateri politiki nalivajo čisto vino (oziroma viski) sebi, kateri pa državljanom. 

Deli s prijatelji