INTERPELACIJA

Minister Omerzel z zanimanjem opazuje »živčnost v SDS«

Objavljeno 26. januar 2014 15.40 | Posodobljeno 25. januar 2014 22.27 | Piše: Mo. S.

Minister za infrastrukturo in prostor meni, da je Slovenija idealna za pilotni projekt množične uporabe avtomobilov na električni pogon.

Minister Samo Omerzel.

LJUBLJANA – Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je tretji minister zdajšnje vlade, ki je interpeliran, a kljub negotovi prihodnosti razkriva dolgoročne projekte, ki jih želi kot minister izpeljati. V zvezi z boljšim nadzorom delovanja avtošol je izpostavil, da razmišlja v smeri, da bi, kdor koli bo pač opravljal praktični del vozniškega izpita, pri sebi imel digitalni certifikat. »Na primer: v avtu se bo moral prijaviti, prav tako pa inštruktor in člani izpitne komisije, ko bodo navzoči. Natančno se bo vedelo, kdaj so začeli vožnjo, kje so se vozili, kdaj so zaključili in kdo je bil inštruktor. Vse to bo shranjeno v digitalni obliki, s čimer bomo dosegli popolno sledljivost,« je povedal v intervjuju za Žurnal.

Slovenija je idealna za pilotni projekt

O projektu Teš 6 je pojasnil, da bodo javnosti kmalu pokazali vse točne podatke, Slovenija pa bo tako po njegovem prvič izvedela resnico. Občutek ima, da so se vsi vpleteni do zdaj skrivali za številkami in z njimi manipulirali, po vladi pa po njegovem z vseh strani pada ravno zato, ker zadevo rešuje.

Pravi, da se je za končno vrednost investicije vedelo od samega začetka, sicer pa ministrstvo ravno zdaj pripravlja »nov energetski koncept Slovenije, ki bo našo energetiko močno obrnil na glavo«. Slovenija mora po njegovem pospeševati uporabo električnih avtomobilov, na vprašanje, kako to narediti, saj so električni avtomobili še dražji od tistih na bencinski pogon, pa je odgovoril: »Zakaj so danes še vedno tako dragi? Ker proizvodnja še ni dosegla kritične mase. Treba je biti prvi. Kdor bo v Evropi prvi, bo pobral smetano.« O tem projektu tečejo pogovori s proizvajalcema Tesla in BMW, ki potrebujeta trg, Slovenija pa je z dvema milijonoma prebivalcev »idealna za 'pilotni projekt'«.

Težko razume nervozo v SDS

»Zanimivo je opazovati živčnost v SDS, ko sem se lotil rezati lovke, kjer se napajajo razne ustanove v državi. Zadeve razčiščujemo v Tešu – vemo, da so bili ti fantje nadzorniki in ministri, ko so se sprejemale ključne odločitve; resna zgodba je tudi drugi tir, kjer smo strošek investicije praktično prepolovili. Takšna nervoza z njihove strani, ko končno en minister začne delati red, je težko razumljiva,« pa je komentiral SDS, ki je zoper njega vložil interpelacijo.

Deli s prijatelji