NA KOŽO

Minister naj ne bo

Objavljeno 06. september 2017 00.35 | Posodobljeno 06. september 2017 00.36 | Piše: Ksenija Koren
Ključne besede: komentar

Za to, da za sodišča kupuje stole, mize in omare, pa res ne potrebujemo samostojnega ministrstva za pravosodje.

Ksenija Koren.

Ste v postopku pred katerim od mariborskih sodišč? Neprijetno, je treba priznati. In prav nič dobro vam ne kaže. Tako pač je in še slabše se boste počutili, ko boste izvedeli, da predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič v tem sploh ne vidi nekega velikega problema, minister za pravosodje Goran Klemenčič pa baje nima pristojnosti.
Pred zakonom nismo vsi enaki, je pokazala enoletna analiza odločb ustavnega sodišča v zadevah ustavnih pritožb, ki sta jo v strokovni pravniški reviji objavila ugledna pravnika mlajše srednje generacije dr. Jurij Toplak in dr. Andraž Teršek.

Čisto zares, analiza je pokazala, da če ste se znašli pred katerim od sodišč, ki spadajo pod mariborsko višje sodišče, imate kar 40 odstotkov večjo možnost kot v Ljubljani, štirikrat večjo kot v Kopru in šestkrat večjo kot denimo v Celju, da vam bodo pri iskanju pravice kršene človekove pravice oziroma ustava.

Za to, da za sodišča kupuje stole, mize in omare, pa res ne potrebujemo samostojnega ministrstva za pravosodje.


Položaj je še resnejši, kot je videti, ker nobeden od njiju, od katerih bi pričakovali, da imata formalno kakšno možnost, da vsaj grdo pogledata ali odločita, da tako naprej ne gre več, ker so sodišča tu zaradi ljudi in ne ljudje zato, da imajo na sodiščih kaj početi, nič ne naredi. Mogoče bi bilo kaj drugače, če bi katerega od oškodovancev zastopala ministrova prepoznavna žena. V ženski je precej več energičnosti in odločnosti kot v možu. Sumim, da bi znala bolje prijeti za vajeti in narediti red. Če bi bila ministrica ona, in ne on.

Tako pa v pravico v tej državi nekako ne gre več verjeti ali nanjo upati. Zato bodimo vsaj racionalni in poskušajmo kaj prihraniti. Ukinimo torej samostojno ministrstvo za pravosodje in ga združimo recimo z ministrstvom za javno upravo. Saj ministra za pravosodje, ki se otepa ukvarjanja s pravosodnimi problemi, bodisi zato, ker mu je ljubši ljubi mir, morebiti zato, ker meni, da je vse odlično, ali pa si preprosto ne upa – ne, takega pa res ne potrebujemo. Za to, da za sodišča kupuje stole, mize in omare, pa res ne potrebujemo samostojnega ministrstva za pravosodje. To mirno opravi državna služba za javna naročila. Pa še za kakega audija, šoferja in druge bonifikacije, ki so očitno edini razlog, da si nekdo želi biti minister, bi prihranili.

 

 

Deli s prijatelji