RAZSIPNO

Minister Marušič potrebuje 3500 evrov za vizitke

Objavljeno 27. januar 2012 18.44 | Posodobljeno 27. januar 2012 18.44 | Piše: M. U.

Z ministrstva vse očitke o neracionalni porabi javnega denarja zavračajo.

Minister za zdravje Dorjan Marušič

LJUBLJANA – Zadnji dnevi vlade Boruta Pahorja očitno niso ravno v skladu s tolikokrat razglašenim zategovanjem pasu, varčevanjem in racionalno porabo javnih sredstev. Tako naj bi minister za zdravje Dorijan Marušič, ki opravlja tekoče posle, nujno potreboval 3500 evrov za tiskanje vizitk, poročajo v Demokraciji.

Rože in sveže sadje kot nujni stroški ministrstva

Tako naj bi minister Marušič od kolega ministra za finance Franca Križaniča zahteval odobritev stroškov za cvetlične aranžmaje v višini 3600 evrov. Za sveže sadje bi potrebovali 1500 evrov, nujna je tudi odobritev 15000 evrov za prevoze, medtem ko bo ministrov osebni šofer odsoten zaradi dopusta ali bolniške. Skupaj naj bi tako Marušičevo ministrstvo zahtevalo odobritev stroškov v višini 33.500 evrov, so še dodali v omenjenem časniku.

Ministrstvo odgovarja: Očitki so zavajujoči

Irma Glaner, vodja službe za stike z javnostjo na ministrstvu za zdravje, nam je sporočila: »Navedbe v anonimnem pismu nikakor ne držijo in so zavajajoče, saj gre za  planirane letne naročilnice za nekatere storitve, ki jih bo ministrstvo potrebovalo letos.«  Na ministrstvu dodajajo, da so v preteklih tednih na ministrstvo za finance  posredovali soglasja za letne naročilnice za nekatere storitve. Gre torej  za vloge za pridobitev soglasja ministrstva za finance za izdajo letnih  naročilnic, zneski pa temeljijo na oceni potrebnih sredstev za celotno letošnje leto. Letne naročilnice niso bile podpisane, po pridobljenem  soglasju pa bi jih podpisali pristojni v tej ali prihodni vladi.

Poudarjamo tudi, da morebitno pridobljeno soglasje ministrstva za finance še ne pomeni tudi izdaje naročilnic. V kolikor pa bi letne naročilnice izdali, zapisane vsote še ne pomenijo tudi dejanske porabe sredstev v zapisani višini. Poraba sredstev bi potekala skozi vse leto na podlagi dejanskih  potreb in ne nujno v polni ocenjeni vrednosti letnih naročilnic.

In še nekaj pojasnil k posameznim vsebinam  naročilnic

Letna naročilnica za cvetlični aranžma je ocenjena letna vsota za potrebe aranžiranja protokolarnih daril za tuje delegacije, ureditve sejnih dvoran in prostorov kabineta ministra za aranžerske in cvetličarske storitve.  Letna naročilnica za tisk vizitk v višini 1800 evrov je predvidena za tisk vizitk zaradi menjave vlade in s tem povezane kadrovske spremembe na ministrstvu. Letna naročilnica za prevoze ministra  v času odsotnosti šoferja je bila predlagana, saj imajo na ministrstvu samo enega usposobljenega šoferja, ministru pa morajo zagotavljati prevoz tudi v  primeru njegove nepredvidene odsotnosti. Prevoze bi v teh primerih  zagotovili prek generalnega sekretariata vlade, ki bi mu storitev tudi  plačali. Znesek, za katerega smo prosili finančno ministrstvo za soglasje za celotno leto 2012, je 2400 evrov z vključenim DDV. Z letno naročilnico za taksi prevoze bi pokrili tako prevoze za potrebe ministrstva, kot tudi vse protokalarne  prevoze tujih delegacij, saj se je za slednje lani iztekla pogodba prek skupnega javnega naročila. Znesek, za katerega so prosili finančno ministrstvo za soglasje za celotno leto 2012, je 12.000 evrov z vključenim DDV.

Deli s prijatelji