MINISTER S PIONIRSKO RUTICO

Minister Koprivnikar stari znanec policije

Objavljeno 04. december 2015 10.08 | Posodobljeno 04. december 2015 10.27 | Piše: Tomica Šuljić

Boris Koprivnikar se je s policisti srečal že nekajkrat.

Po koncertu v Loškem pubu so ga zaustavili policisti.

ŠKOFJA LOKA – Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ni samo minister, ampak tudi glasbenik. Natančneje, rocker. Njegovi skupini se reče OF, kar baje pomeni Over Forty (po slovensko: nad štiridesetim); a bolj se čuti duha pionirskih rutk, pionirskih priseg in koncertov na dan Osvobodilne fronte ali na predvečer prejšnje republike, kot je bilo minuli vikend v lokalu Loški pub. Minister so bili zadovoljni s koncertom, manj s policijsko kontrolo zatem; minister se niso mogli izogniti kritiki na facebooku: »Policisti so me ustavili tako, da so na popolnoma prazni stranski cesti pripeljali za mano s prižganimi modrimi lučmi... Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest... nobenih problemov... pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost.«

Ministrovo namigovanje na to, da je pritegnil pozornost z drugimi dejanji, namiguje na njegovo pogajalsko pozicijo s policijskimi sindikati, v kateri se kaže kot neizprosen čuvaj premierjeve pozicije, da policiji pač ne bo popustil. »Začel nam je očitati, da kadimo marlboro in vozimo beemveje. V sobi nas je bilo pet ali šest, samo spogledali smo se,« enega Koprivnikarjevih biserov iz pogajalske sobe ponovi Zoran Petrović, predsednik Sindikata policistov Slovenije. V resnici pa beemve vozi prav – Koprivnikar!

Rock v skednju

Minister s svojo objavo na facebooku ni požel tega, kar je hotel zasejati: »Ste morda prepoznali, da se do policistov v pogovorih niste obnašali korektno, kot bi bilo potrebno? In zaradi tega malo bojazni z vaše strani in pisanje o policijski kontroli. Ne se bat, saj ste verjetno pred kamerami govorili le resnico, ali?« se je v komentarjih spraševal eden izmed policistov, ki niso želeli požreti namigovanja. Drugi je bil še bolj direkten: »Glede izjave, da policisti kadimo marlboro in vozimo BMW-je, četrt stoletja sem policist, na računu imam minus, da se ven ne vidim, avtopark pa je tak, da imam 4 leta starega aveota in 18 let starega AX-a. Zdaj pa me koj zatožite naprej, saj ne boste taprvi gospod minister.«

Koprivnikar je na alkotestu napihal 0,12 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka ter nadaljeval vožnjo, saj je bil alkohol v mejah dovoljenega. Javnosti pa je manj znano dejstvo, na katero nas je opozoril eden od prebivalcev škofjeloške doline: »Njegova skupina je bila nekaj let zelo moteča. Vaje v starem skednju so se vlekle krepko prek 22. ure, večkrat jih je zaradi razgrajanja morala miriti policija,« se je pridušal starejši občan. Skedenj v naselju Trate za druge tam stanujoče sicer ni bil tako težaven, toda policijskih prihodov se spomnijo vsi. Tudi na policiji: Bojan Kos s kranjske policijske uprave je namreč potrdil razgrajanje v okolici skednja: »V povezavi z naseljem Trata in največkrat z zaprosili za posredovanje vodje policijskega okoliša lahko pojasnimo, da so bile tri prijave iz leta 2013 povezane s hrupom v zasebnem prostoru, ena (ki je bila tudi zadnja) pa je bila v začetku lanskega leta povezana s hrupom na javnem kraju in prekrški v prometu.« Ker je v OF znatno število glasbenikov, je pod nedeljski večer tam parkiralo do sedem vozil, kar je še bolj razkačilo stanovalca. Minister baje zdaj pridejo na vaje bolj poredko, se pa tjakaj pripeljejo s svojim službenim beemvejem.

Mimo razpisa

V eni zadevi so si policisti in minister Koprivnikar zelo podobni – oboji vozijo rabljene službene avtomobile, le da minister vozi bavarca, policisti pa škode. »Minister ima v uporabi službeno vozilo BMW 520d touring sport, letnik 2012, od 16. 4. 2015 dalje. Gre za BMW karavan, bele barve; vozilo je bilo kupljeno staro tri leta, prevoženih je imelo 178.085 km,« poroča Katja Mihelj Nagode z ministrstva za javno upravo. Najbolj od vsega pa je zanimiva cena vozila: davkoplačevalce je stalo 19.390 evrov, tako da se je Koprivnikar lahko izognil objavi v portalu javnih naročil, saj je ostal pod mejo 20 tisočakov, za katero zakon veleva javni razpis.

»Minister uporablja vozilo skladno z uredbo o uporabi službenih avtomobilov v organih državne uprave: gre za pravico funkcionarja do uporabe službenega vozila v službene in zasebne namene,« pojasnjuje Mihelj Nagodetova. Tako lahko minister na svoj karavan naložijo desko za srfanje ali ojačevalec za kitaro, pač po potrebi. Lahko tudi popije pivo, pa čeravno zategadelj ni vzorni voznik. In še dobro, da ni popil piva preveč.

V nekaterih provladnih medijih so se sicer pojavile špekulacije, da je med policisti celo krožila fotografija ministrovega beemveja in da je bila vsa akcija načrtovana. A včeraj je policija objavila izsledke interne preiskave: »Policista sta se v takratnih krajevnih in časovnih okoliščinah odzvala na prijavo neinterventnega dogodka policiji, ko se je na Poljansko cesto z notranjega parkirišča gostinskega obrata vključeval voznik avtomobila. Vsako ravnanje, ki bi bilo v nasprotju s strokovnostjo in zakonitostjo policijskega dela, pa absolutno obsojamo in se od njega z ničelno toleranco distanciramo,« so sporočili s kranjske policijske uprave. 



 

Deli s prijatelji