MINISTER S. P.

Minister Jakič prejemal tisočake iz davčne oaze

Objavljeno 02. januar 2014 13.10 | Posodobljeno 02. januar 2014 13.11 | Piše: K. K.

Roman Jakič je bil direktor družbe Telargo, katere sedež je bil v New Jersey Cityju.

Minister je služil 25 tisočakov letno.

LJUBLJANA – Minister za obrambo Roman Jakič, ki je imel med letoma 2005 in 2008 registriran status samostojnega podjetnika (Galitija, poslovno svetovanje, s. p.), je bil takrat tudi direktor ameriške družbe Telargo Inc., ki je sodila v poslovno skupino Ultre in katere solastnik je še vedno nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič, poroča spletni portal Požareport.

Tega v uradnem življenjepisu ni

Sklicuje se na eno od tedanjih Jakičevih poslovnih vizitk, ki kaže, da je bil sedež firme Telargo Inc. v New Jersey Cityju na naslovu 2500 Plaza 5, Harborside Financial Center. Na vizitki piše »Government&Enterprise Mobility Solutions, Director«, kaj točno je kot direktor počel Jakič, pa portalu ni znano, niti to, ali je direktoval iz Slovenije ali je potoval v ZDA.

Družba Telargo Inc., katere direktor je bil Jakič, je bila sprva registrirana v znani ameriški davčni oazi Delaware, pozneje pa so sedež prenesli v državo New Jersey. Zato so podatki o Jakiču v povezavi s Telargom Inc. iz davčne oaze seveda še toliko bolj nedostopni – in tega dela kariere v Jakičevem uradnem življenjepisu ni.

Slovenska veja Telarga je ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću pred dobrimi tremi leti prodala staro sledilno napravo za potrebe javnega podjetja Ljubljanski potniški promet (LPP). Zanjo so odšteli 600.000 evrov, kar naj bi bila takrat tudi nerazumno visoka cena.

Delal tudi za državni zbor

Javno dostopni podatki kažejo, da je Jakič na račun pri NLB leta 2005 prejel 4400 evrov, leto dni pozneje (2006) 49.000 evrov, podobno, torej 49.000 evrov, je zaslužil tudi leta 2007, leta 2008 pa spet 10.000 evrov. Skupaj torej okoli 114.000 evrov bruto v štirih letih. Portal ocenjuje, da je to za mednarodnega poslovnega svetovalca nenavadno malo. Jakič sicer zgolj navaja, da je bil v tistih letih (mednarodni) poslovni svetovalec.

Uporabnica Jakičevih poslovnih svetovanj je bila tudi država, natančneje državni zbor (DZ), kjer je v tem obdobju zaslužil 12 tisočakov. Izračun njegovih bruto prihodkov pokaže, da je Roman Jakič v štirih letih na tržišču zaslužil manj kot povprečno 25 tisoč evrov letno. V teh letih je Jakič tudi gradil večjo družinsko hišo v Zalogu (Ljubljana Moste-Polje), kamor se je po lastnih navedbah vselil leta 2006. O Jakičevem sporu z Gradbenim podjetjem Bežigrad (GPB) zaradi neplačanih računov smo že poročali.

Roman Jakič status samostojnega podjetnika kljub temu, da je pozneje postal direktor zavoda Šport Ljubljana (hale Tivoli in Stožic), poslanec Pozitivne Slovenije (PS), zdaj pa je zaposlen kot minister za obrambo, ni zaprl ter po javno dostopnih podatkih uradno še vedno posluje.
 

Deli s prijatelji