OHROMLJENI

Minister Jakič: Četrtina Slovenije brez elektrike

Objavljeno 03. februar 2014 11.14 | Posodobljeno 03. februar 2014 11.14 | Piše: A. L., P. J.

Tisto, kar je bilo na Postojnskem že sanirano, ekipe že tretjič sanirajo.

LJUBLJANA – »Stanje ni najbolj rožnato. Gre za naravno katastrofo večjih razsežnosti. Na tleh je 500 ton železja, daljnovodov in kablov, kar pomeni odrezanost državljanov od elektrike. Pri Elektru Ljubljana je odrezanih več kot 70.000 gospodinjstev, pri celjskem podjetju 30.000, na Gorenjskem 3600 ... Vse skupaj je to 25 odstotkov gospodinjstev,« je danes povedal minister za obrambo Roman Jakič. Dodaja, da smo EU zaprosili za pomoč, odzvale pa so se Avstrija, Nemčija (agregat 350 kW je usmerjen na Postojno), dva še prihajata iz Nemčije, prihajajo pa tudi iz Češke. Prioriteta je tam, kjer so ljudje najdlje brez elektrike, nato je na vrsti oskrba s pitno vodo, sledijo pa šole, vrtci, bolnišnice. Aktiviran je tudi Rdeči križ.

Aktiviranih je 7600 pripadnikov civilne zaščite, v pripravljenosti so tudi vojaki.

Jakič poziva lokalne skupnosti, naj začno sodelovati s civilno zaščito, prebivalce pa, naj ne odpravljajo napak sami, saj je to smrtno nevarno. Še vedno velja poziv, naj ljudje ne hodijo pod drevjem, ki je obremenjeno z žledom.

Strah, da bodo brez elektrike še teden ali 14 dni

»Obeti niso najboljši. Na Primorskem je bilo včeraj poškodovanih 100 kilometrov vodnikov. Obstaja skrb, da ljudje v odročnih krajih ostanejo brez elektrike še teden ali 14 dni. Bojim se, da bi se ponovil francoski scenarij, ko so zadnjega odjemalca oskrbeli po dveh mesecih,« je izrazil strah Jakič. Elektrogospodarstvu, ki dela dan in noč, civilni zaščiti, gasilcem in vojakom se zahvaljuje.

Načelnik CZ je povedal, da so se težave razširile po vsej Sloveniji. Najodročnejša območja bodo reševali izključno vojaki.

Več mesecev za sanacijo

Direktor Elektro Primorska je povedal, da jim vremenske razmere niso naklonjene: »Tisto, kar je bilo na Postojnskem že sanirano, ekipe že tretjič sanirajo. Zadeve rešujemo, kolikor je možno. Treba se je zahvaliti tudi prebivalcem, ki so izjemno strpni in razumevajoči. Potrebovali bomo še nekaj dni za vzpostavitev omrežja, za sanacijo pa bo treba več mesecev.«

Pri Elektru Ljubljana je tretjina odjemalcev brez elektrike. »Situacija je pod kontrolo, najprej je bilo treba poskrbeti za varnost. Ekipe so na terenu, so pa že zelo utrujene,« pojasnjujejo.

Deli s prijatelji