SREČNO

Minister Čufer miri in prepričuje Američane

Objavljeno 21. april 2013 13.27 | Posodobljeno 21. april 2013 13.27 | Piše: STA, D. P.

Dejal je, da je od tega, ali bo Slovenija izvedla ukrepe, o katerih govori, odvisna njena kredibilnost v prihodnje.

Uroš Čufer.

WASHINGTON – Finančni minister Uroš Čufer je ob koncu spomladanskih srečanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke slovenskim novinarjem v Washingtonu povedal, da je sogovornike zanimalo, kakšen je položaj v Sloveniji, in zagotovil, da so z njimi na isti valovni dolžini.

Kako do kredibilnosti?

»O Sloveniji se govori več kot prejšnja leta. Smo pod žarometi. Sogovorniki smo na isti valovni dolžini. Vsi ukrepi, ki smo si jih zastavili, so pravi. V grobem je to nadaljevanje ukrepov prejšnje vlade in velike negotovosti ni,« je povedal minister in priznal, da je nekaj dvoma o tem, ali je vlada sposobna storiti to, o čemer govori že več let. Dejal je, da je od tega, ali bo Slovenija izvedla ukrepe, o katerih govori, odvisna njena kredibilnost v prihodnje.

Minister velikih težav ne vidi in pravi, da je pač treba izvesti reforme. »Predvsem se moramo osredotočiti na to, da izvedemo vse postopke glede slabe banke, da začnemo prenašati terjatve in da nadaljujemo delo na področju fiskalne konsolidacije,« je dejal.

V New York

Minister Čufer se iz Washingtona odpravlja v New York in naprej po ZDA na srečanja s potencialnimi in dejanskimi investitorji, ki so že sodelovali pri lanskoletni izdaji dolarskih obveznic. Investitorjem želi minister razložiti, da je veliko danih obljub že izpolnjenih, in zagotoviti, da bodo uresničene tudi preostale. »Dati jim želimo občutek, da so denar dobro investirali,« je dejal minister in dodal, da je v ZDA velik presežek denarja, Slovenija pa je zanesljivo dobra naložba.

Malce boljši občutek, kot ga je imel pred prihodom v Washington, ima tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. »V skladu in banki nam je uspelo razložiti, kakšna je dejanska situacija v Sloveniji,« je povedal guverner in priznal, da v Sloveniji porabimo preveč časa za razprave, ki ne pripeljejo do rezultatov. Banka Slovenije je ministrstvom predlagala konkretne ukrepe.

Deli s prijatelji