SPORAZUM

Minimalna plača je najtrši oreh

Objavljeno 19. januar 2015 10.49 | Posodobljeno 19. januar 2015 10.49 | Piše: STA, T. L.

Obeta se zaključek pogajanj o socialnem sporazumu, mogoče že tudi parafiranje.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

LJUBLJANA – Potem ko jim ni uspelo v petek, bodo socialni partnerji skušali pogajanja o socialnem sporazumu za leti 2015 in 2016 skleniti danes. Na mizi bodo imeli le še manj zahtevna vprašanja, med njimi usklajevanje plač z inflacijo in delom rasti produktivnosti. Parafiranje besedila bi bilo lahko danes ali v torek, ko se tudi izteka zastavljeni rok.

Socialni partnerji bi lahko po optimističnem scenariju pogajanja zaključili že v petek, a jim to zaradi nesoglasij glede spremembe definicije minimalne plače, ki je veljala za najtrši oreh, ni uspelo.

Sindikati so zahtevali zavezo k postopnemu izvzemu dodatkov iz minimalne plače, začenši z dodatkom za nočno delo, delodajalci pa na to pod nobenim pogojem niso želeli pristati.

Četudi te točke v socialnem sporazumu ne bo, sindikati niso odpovedali svojega podpisa. Dokument namreč prinaša tudi dobre rešitve, zaradi česar ga bodo ocenjevali v celoti, medtem ko se bodo za spremembo definicije minimalne plače borili z drugimi ukrepi, če bo treba, tudi na ulici.

Do poenotenja pa je prišlo pri drugem najbolj kislem jabolku, obremenitvah gospodarstva. Delodajalci so namreč praktično že pristali na ponudbo vlade, da se bo gospodarstvo dodatno obremenjevalo le v primeru »višje sile«.

Med danes nekoliko bolj izpostavljenimi še odprtimi vprašanji bo usklajevanje plač z inflacijo in delom rasti produktivnosti. Tu ima največ pomislekov vlada, ki ji ne diši usklajevanje z rastjo cen življenjskih potrebščin.

V primeru zaključka pogajanj bo parafiranje besedila glede na pričakovanja socialnih partnerjev ali že danes ali v torek. Uradni podpis bi nato sledil do konca meseca.

Deli s prijatelji