DRŽAVA VS. OBČINA

Milijoni in Stožice: Janković vrača žogico Lukšiču

Objavljeno 05. oktober 2011 19.32 | Posodobljeno 05. oktober 2011 19.32 | Piše: T. L./STA

Janković pravi, da bodo milijona vrnili, ko pa bodo dobili tožbo, bo ta denar spet njihov

Na nasprotnih bregovih zaradi Stožic: Igor Lukšič in Zoran Janković

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković zavrača očitke ministrstva za šolstvo in šport, da so bile v razpisni vlogi za sofinanciranje stadiona Stožice napake. Kot je pojasnil, je mestna občina Ljubljana (MOL) sama opozorila na nekatere nepravilnosti v razpisni vlogi, saj so bile, kot je dejal, popolnoma nelogične.

Očitki, da je MOL v prijavi na razpis za sofinanciranje stadiona Stožice napačno navedla število diskontnega eksponenta, ki upravičuje višino stroškov, in prijavila tudi dela, za katera je vložila terjatev do podjetja SCT zaradi neustreznosti nekaterih del (izkop gradbene jame), Janković zavrača. Ob tem pojasnjuje, da so navedli le stroške, ki so jih že plačali. Izkop gradbene jame so plačali Grepu, ker SCT tega ni izvedel, je še ob koncu današnjega sprejema župana Tirane Lulzima Bashe povedal Janković.

Denar bodo vrnili, tožbo pa dobili

MOL bo sicer vrnila 1,9 milijona evrov, a je Janković ob tem prepričan, da bodo tožbo, ki so jo vložili zaradi nestrinjanj z vračilom denarja, tudi dobili. »Problem je v tem, da bo ta denar vrnjen Evropski Uniji in bo tako za državo izgubljen,« je dejal Janković. Dodal je, ko bodo tožbo dobili, jim bo ta denar vrnilo ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ).

SDS: Lukšič je danes interpeliral samega sebe

V poslanski skupini SDS so v odzivu na Lukšičeve zahteve zapisali, da minister v isti sapi ugotavlja, da je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo Mestne občine Koper za revizijo postopka razpisa, na drugi strani pa izpostavlja, da so bile v razpisni dokumentaciji ugotovljene nekatere nepravilnosti.

Zapisali so še, da je minister s svojimi današnjimi izjavami interpeliral kar samega sebe. Žal pa so bile zaradi neustreznih odločitev ministrstva za šolstvo in šport ostale občine po Sloveniji po mnenju SDS prikrajšane za mnoge investicije v infrastrukturne objekte z delovnega področja ministrstva.

Kucler Dolinarjeva: Janković zavajal, Lukšič in Pertinač pa sta gledala skozi prste

Predsednica ljubljanskega mestnega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar je v zvezi z vračilom skoraj dveh milijonov evrov Mestne občine Ljubljana v državni proračun dejala: »Dovolj je sprenevedanja in prelaganja odgovornosti. Župan Jankovič je zavajal, minister Lukšič in vodja projektne enote na ministrstvu za šolstvo in šport Pertinač pa sta gledala skozi prste.«

Kucler Dolinarjeva je še poudarila: »Mestni odbor NSi je ogorčen, saj bo izvršba MŠŠ dodatno načela že tako oslabljen proračun MOL, ki se ga bo v oktobru popravljalo, župan pa bo občino zadolžil še za dodatnih 12 milijonov evrov.«

Deli s prijatelji