POGODBA

Milijone zaslužil s podjetjem za 10 $

Objavljeno 18. junij 2012 14.28 | Posodobljeno 17. junij 2012 22.10 | Piše: Irena Divković Milanović

Eden najbogatejših Slovencev je produciral film Muhice osvajajo luno.

Racman in lepotice iz Ria (foto: www.arena.si).

V zadnjem desetletju je poleg Floride, Arizone, Delawara in Wyominga veliko slovenskih poslovnežev privabila ameriška zvezna država Nevada. Med njimi je lastnik podjetij Xpand 3D ter Kolosej oziroma eden najbogatejših Slovencev Sergej Racman, ki je skupaj s portugalsko partnerico Mario Costeira znan tudi kot kralj 3D-očal.

Kapitalna pogodba

Očala za spremljanje 3D-filmov so eden najbolj dobičkonosnih proizvodov filmske industrije, ki vse več filmov posname v tej tehniki. Sergeju je uspel veliki met, saj so 1. junija v Cannesu objavili, da so z ljubljanskim Xpandom podpisali novo triletno pogodbo, s čimer je podjetje postalo vodilni svetovni proizvajalec 3D-očal za uporabo doma in v kinematografih. To je kapitalna pogodba, saj bo podjetje izdelalo milijone očal na leto v 6000 podružnicah po vsem svetu. Sodelovali bodo z enim izmed vodilnih računalniških podjetij HP (Hewlett Packard) pa tudi s proizvajalci televizijskih sprejemnikov, ki bodo poleg teh prodajali njihova očala. Še posebno bo pogodba donosna zaradi hitro razvijajočih se trgov, kot so Kitajska, Indija, Južna Amerika, Rusija in Turčija.

Kaj takšnega niti ne preseneča, saj je Sergejeva partnerica Maria hkrati članica mednarodnega odbora 3D-društva Make It 3D, v katerem je glavni akter režiser George Lucas, podpirajo pa ga velikani filma, na primer Martin Scorsese. Maria in Sergej sta dejavna tudi kot sekretarka in predsednik podjetja X6D USA, ki je bilo ustanovljeno leta 2006, s sedežem v Carson Cityju v Nevadi. To je davčnooazno (offshore) podjetje, ki ne posluje v Nevadi, temveč je v njej ustanovljeno zgolj zaradi davčnih in drugih olajšav. Zanimivo pri tem je, da njegov osnovni kapital znaša pičlih 10 dolarjev. Drugače pa svoje glavne posle Sergej in Maria vodita prek podružnice v Los Angelesu. Ravno v Kaliforniji se namreč vrti največji posel s 3D-očali. Tako ni presenetljivo, da je dobiček kalifornijske podružnice leta 2010 znašal 790.000 ameriških dolarjev.

Finančne malverzacije?

Meteorski uspeh podjetja vzbuja številna ugibanja o etičnem poslovanju. Med drugim naj bi bil sporen prevzem ljubljanskega Koloseja, ki naj bi ga eden izmed ustanoviteljev KD Groupa Sergej Racman zamaskiral tako, da ga je leta 2009 najprej odkupila ciprska podružnica podjetja X6D, ki je leta 2011 odstopila od lastništva, zato ga je prevzel kar sam Racman.

Prav tako je bil 3D-kralj uspešen na finančnem področju. Poleg paradržavnega upokojenskega sklada KD, v katerem je sodeloval z Matjažem Gantarjem, je ustanovil še Auctor investicije ter borznoposredniško hišo PM&A, ki se je negativno omenjala v Bosni in Hercegovini, saj naj bi borznoposredniške hiše z delnicami nezakonito zaslužile 8,5 milijona nekdanjih nemških mark. Pod naslovom Slovenski biznismeni okradli BH-borzo so mediji takrat pisali, da je Slovenska kmečka družba s pomočjo dveh bosanskih borznih hiš (PMA in Central Broker House Group) ter podjetij, ki so pod njeno kontrolo vpisana na Irskem, v ZDA, Sloveniji in Hrvaški, pridobila pomemben lastniški del v bosanskih privatnih investicijskih skladih s fiktivnimi borznimi transakcijami. V aferi so poleg Racmana omenjali še Matjaža Prinčiča in Dejana Pogorevca ter dva pomočnika iz BiH.

Javnosti ni znano, da je Racman ustanavljal tudi gradbena podjetja na Hrvaškem. Tako je decembra 2005 ustanovil Adriatik Faktor s sedežem v Zagrebu v poslovno najatraktivnejši ulici Radnička cesta. Še danes je v njej direktor skupaj z Žanom Colaričem iz Kostanjevice na Krki. Skupaj sta direktorja tudi v leta 2007 prevzetem podjetju Veterinarska mreža iz Bjelovarja. Colarič se je na Hrvaškem med drugim ukvarjal s prodajo atraktivnih gradbenih parcel na Hvaru. Eno zemljišče je v oglasu leta 2010 prodajal za 900.000 evrov. Je tudi direktor v podjetju Adriatik asistent, ki ga je ustanovilo prav Racmanovo hrvaško podjetje Adriatik Faktor. Kaže, da je Colarič pristojen za Racmanova podjetja na vzhodu glede na to, da je tudi direktor Koloseja S v Novem Beogradu ter še nekaj drugih podjetij, med njimi slovenskega gradbinca Hypo Real s sedežem na Šmartinski cesti.

Producentski posli

Racman ima tudi več koncesij za igre na srečo. Skupaj s partnerico pa je zapisan kot koproducent animirane 3D-uspešnice Muhice osvajajo luno. V središčih filmske industrije je na večjih dogodkih zadnje čase mogoče redno opaziti obraz Racmana in njegove partnerice. Tako je Maria v Las Vegasu promovirala 3D-očala s filmskimi zvezdniki. Glede na to, da je Racmanu v filmskem svetu uspelo, to lahko pomeni tudi, da se bo bolj posvetil ameriškim poslom in počasi dvignil roke od borznega trga v Sloveniji in BiH ter od gradbeništva na Hrvaškem. Igram na srečo se verjetno ne bo odpovedal, temveč jih bo poskušal razširiti še v ZDA, kot je to uspelo Jocu Pečečniku. V vsakem primeru pa se mu bo dobro godilo, vse dokler bo filmska publika po svetu željna posebnih 3D-učinkov.

Deli s prijatelji