V PREMISLEK

Milijon na uro

Objavljeno 17. februar 2014 17.07 | Posodobljeno 16. februar 2014 19.52 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

V mandatu vlade Bratuškove se je državni dolg vsako uro povečal za milijon evrov.

Matej Lahovnik. Foto: S.N.

Premierka Alenka Bratušek je ob podpisu nove koalicijske pogodbe poudarila, da je Slovenija danes boljša država kot pred letom dni, ko je njena vlada prevzela upravljanje države. Ali to drži in ljudje res živijo bolje ali pa premierka s takšnimi izjavami prodaja meglo? V Sloveniji imamo danes 130.000 brezposelnih, kar je več kot pred letom dni, bruto domači proizvod pa se je v primerjavi z lani znižal še za dva odstotka. Državni dolg se je povečal na rekordnih 24,5 milijarde evrov. Vsak državljan od novorojenčka do upokojenca je torej v povprečju zadolžen za 12.000 evrov. Pri tem nas je samo vlada Alenke Bratušek v manj kot letu dni zadolžila za dodatne 7,7 milijarde evrov.

V mandatu njene vlade se je torej državni dolg vsak dan povečal za povprečno 24 milijonov evrov oziroma za približno milijon evrov na uro. Davki še nikoli niso bili tako visoki. V zadnjem letu dni je vlada Alenke Bratušek zvišala DDV, z odpravo indeksacije davčnih razredov povišala dohodnino, dvignila ceno vinjet ter povišala sodne takse. Vlada je povišala tudi socialne prispevke za samostojne podjetnike in uvedla dodatne prispevke za avtorske in pogodbene oblike dela. Uvedla je nepremičninski davek, ki po obremenitvi močno presega dosedanje nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč. Dvig davkov je znižal razpoložljivi dohodek državljanov in posledično za kar šest odstotkov na letni ravni tudi domačo porabo, kar je vplivalo na poglabljanje recesije. Na podlagi česa torej premierka trdi, da je Slovenija danes boljša država? Skoraj neverjetno se zdi, s kakšno lahkotnostjo poskušajo vladajoči prodati slovenski javnosti, da živimo bolje, ob tem pa vsi realni ekonomski podatki kažejo ravno nasprotno.

Podobno se je zgodilo že ob zadnji sanaciji bančnega sistema, ko je premierka skoraj petmilijardno injekcijo davkoplačevalcev v slovenske banke proglasila za uspeh oziroma za dokaz, da kakor zmoremo sami. Poseben problem je (ne)preglednost delovanja nekaterih institucij v času mandata te vlade. Vlada je z državnimi poroštvi reševala tudi mali zasebni tajkunski banki Factor banko in Probanko, hkrati pa javnost ni smela videti otvoritvenih bilanc obeh bank, na podlagi katerih bi lahko preverili, ali je bila državna sanacija res boljša rešitev kot stečaj. V zadnjih dneh je državna »slaba banka« celo omogočila reprogram tajkunskih kreditov pod zelo ugodnimi pogoji, minister za finance pa ni rekel nič. Slovenija po letu dni zato zagotovo ni boljša država za navadne državljane, res pa je, da se posameznim političnim izbrancem godi precej bolje.

 

Deli s prijatelji