DOSEŽEK

Milijardni posel Slovenije in Rusije v zaključni fazi

Objavljeno 28. julij 2012 11.30 | Posodobljeno 28. julij 2012 11.30 | Piše: D. P., STA

Družbi Gazprom in Plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež.

Ruski plinski gigant Gazprom.

LJUBLJANA – Podjetje Južni tok Slovenija, ki bo bdelo nad gradnjo plinovoda Južni tok čez slovensko ozemlje, je po besedah direktorja družbe Plinovodi Marjana Eberlinca v zaključni fazi ustanovitve. »Potekajo zgolj še formalni postopki, da se postopek ustanavljanja skupnega podjetja Južni tok Slovenija zaključi,« je povedal Eberlinc.

Polovični delež

Gazprom in Plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež. Podjetje bosta vodila dva direktorja, po eden določen s strani vsakega od dveh družbenikov.

Podpis maja letos

Sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija sta 22. marca 2011 podpisala Eberlinc in predsednik upravnega odbora Gazproma Aleksej Miller. Februarja letos sta podpisala še dodatek k sporazumu družbenikov o ustanovitvi Južnega toka Slovenija, s katerim sta potrdila ključne parametre projekta na slovenskem ozemlju. Pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija pa sta Eberlinc in Miller podpisala maja.

Pogovori z Italijo in Madžarsko

Trasa plinovoda Južni tok na slovenskem ozemlju je obdelana na nivoju študije izvedljivosti, ki sta jo izdelala in potrdila oba partnerja na projektu, natančno pa bo trasa določena v okviru postopkov prostorskega umeščanja skladno s slovensko zakonodajo. »Potekajo dogovori z našimi sosedi na obeh straneh meje, z Italijani in Madžari,« je pojasnil Eberlinc in dodal, da na projektni ravni potekajo intenzivne dejavnosti v postopkih umeščanja v prostor in postopkih za pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Vrednost naložbe se sicer giblje okoli milijarde evrov. Po Eberlinčevih besedah potekajo priprave in pogovori na relaciji Bruselj–Moskva–Ljubljana glede postopkov za določitev izjeme glede tretjega energetskega paketa, kar bo v nadaljevanju ena od zahtevnejših nalog.

Deli s prijatelji