ŠOLAK

Milijarder, golfist in lastnik letala Falcon bo obvladoval našo TV-sceno

Objavljeno 11. julij 2017 17.22 | Posodobljeno 11. julij 2017 17.24 | Piše: Ma. M.

Srbski tajkun Dragan Šolak naj bi se v domovini izmikal plačilu davka, v Sloveniji se druži z elito, vodi Telemach, kmalu še na čelu Pop TV.

Vedno v družbi pomembnih: takole se je zabaval na golfskem turnirju z Bojanom Križajem leta 2015.

Dragan Šolak je eden izmed petih najbogatejših Srbov. Po vodenju Telemacha prihaja še na čelo Pop TV. V Srbiji velja za tajkuna, ki je bil v pravem času na pravem mestu. Obračanje denarja mu prinaša milijone, ki jih, kot kaže, spretno skriva tudi v davčnih oazah.

Srbska država mu je dala skoraj zastonj

Šolak je ustanovitelj kabelskih sistemov SBB in Telemach, vodilnih internetnih operaterjev in ponudnikov plačljive televizije na območju jugovzhodne Evrope. Srbski mediji trdijo, da mu je država skoraj brezplačno omogočila monopol na področju kabelske televizije in interneta, on pa ji je vrnil tako, da ob prodaji SBB za več kot milijardo evrov ameriškemu investicijskemu skladu KKR ni plačal niti centa davka.

Lastnik letala Falcon

Šolak je lani kupil letalo Falcon 2000 LXS za 35 milijonov evrov. Po zapisih srbskih medijev je 10 milijonov plačal v gotovini, preostalo pa odplačuje na lizing. Letala sam ne uporablja pogosto, dal ga je v najem zasebnemu podjetju Prince aviation. Z njegovim letalom naj bi se tako vozili številni srbski in tuji politiki.

Kralj davčnih oaz

Šolak in njegova žena Gordana sta vsaj 20-odstotna lastnika skupine United Group (SB + Telemach). Mednarodna novinarska organizacija za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP) pa je lani razkrila, da je Šolakov finančni imperij še večji, kot se je zdelo. Kopica podjetij v davčnih oazah mu namreč omogoča bogatenje brez omejitev. 

Golfist z apetiti po Sloveniji

S poslom gre pri njem z roko v roki golf; je namreč strasten golfist, tako ga je najlažje srečati prav na zelenicah. Predseduje Golfski zvezi Srbije, prisoten pa je tudi v Sloveniji, potem ko je pred tremi leti s svojim podjetjem Gerrard Enterprise od Save Turizma za 11 milijonov evrov kupil blejsko igrišče. Povsem ga je prenovil, postavil nove hiške, uredil travnato površino in močno povečal ceno letne vstopnice (s 1200 na 3300 evrov).

Poslovni koraki Draga Šolaka

Svojo poslovno pot je začel v 90. letih s trgovanjem z glasbenimi pravicami na področju nekdanje Jugoslavije, kasneje se je podal še na trg distribucije filmov za kinematografe in kaset za videoklube. Odločilno potezo je potegnil leta 2000, ko je v rodnem Kragujevcu ustanovil podjetje za televizijo in internet, ki se je razcvetelo v SBB. To je leta 2013 prodal ameriškemu skladu KKR, a ostal delničar in izvršni direktor skupine United Groups, ki združuje srbskega operaterja SBB in slovenski Telemach.

Nepremičnine od Kragujevca preko Ženevskega jezera do Los Angelesa

Kakšno je njegovo premoženje oziroma premoženje njegove družine, ni jasno nikomur. Z lastništvom na desetine podjetij gre skupaj tudi kopica nepremičnin, ki jih ima vse od rodnega Kragujevca do Los Angelesa, kjer preživi veliko časa. Tedaj ko je kupil blejsko golfišče, je njegova žena Gordana kupila tri nepremičnine ob elitnem Ženevskem jezeru. Za eno samo je morala plačati približno 8 milijonov švicarskih frankov davka.

Varnostniki na vsakem koraku

Po svetu Šolaka vselej spremlja skupina varnostnikov, v Srbiji ga povezujejo s služenjem na račun posojanja denarja. V Sloveniji smo ga nazadnje videli na srečanju Jadranskega sveta v enem izmed ljubljanskih hotelov v družbi predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca ter še enega srbskega tajkuna, Miodraga Kostić. Po Telemachu in Pop TV naj bi si želela njegova skupina v svojem portfelju še zadnji košček za popoln mozaik iz naše države: podjetje T2. 

United Group – monopolist z ameriškim skladom KKR v ozadju

Skupina United Group, ki bo odslej vodila posle na slovenski komercialni televiziji, pod svojim okriljem združuje srbski SBB, slovenski in bosanski Telemach, globalno platformo OTT Net TV ter 15 drugih manjših podjetij na Balkanu. Za njimi stoji bogati ameriški sklad KKR.

 

Deli s prijatelji