ZBORNICA

Milič opozarja vlado, naj preudarno varčuje

Objavljeno 24. marec 2012 14.27 | Posodobljeno 24. marec 2012 14.27 | Piše: D. P., STA

Izvršna oblast želi z različnimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov.

Samo Hribar Milič v pogovoru z aktualnim predsednikom vlade Janezom Janšo.

LJUBLJANA – »Če bo prišlo do tako drastičnega zniževanja sredstev za investicije, potem je to kot Demoklejev meč, ker ne bo gospodarske rasti oziroma zagona,« je povedal prvi mož GZS Samo Hribar Milič. Zaveda se, da je treba varčevati tudi na tem področju, a si želi, da bi ta sredstva nadomestili iz kakšnih drugih virov.

Iskati sredstva kje drugje

»Obstajajo možnosti, da bi ta sredstva nadomestili s kakšnimi drugimi viri – s kakšnimi koncesijami, z vstopom v kakšen investicijski projekt tujega partnerja, mislim, da bi del teh investicijskih sredstev lahko dobili tudi od Evropske investicijske banke, na primer za energetsko prenovo stavb,« je nadaljeval Hribar Milič.

Varčevanje neizogibno

Zaveda se, da je to varčevanje nujno in neizbežno, »vendar bi mi raje videli, da bi bolj ambiciozno pristopili tudi k investicijam v javnem sektorju«, je povedal v odzivu na izhodišča za uravnoteženje javnih financ, ki jih je vlada v petek poslala socialnim partnerjem.

Vlada želi z različnimi varčevalnimi in prilagoditvenimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 949 milijonov evrov. Med ukrepe sodi tudi zmanjševanje investicij in znižanje plač v celotnem javnem sektorju za 15 odstotkov do konca leta z možnostjo hitrejše odprave plačnih nesorazmerij.
 

Deli s prijatelji