ARBITRAŽA

Milanović piše Cerarju. Poglejte, kaj mu je odgovoril slovenski premier

Objavljeno 01. avgust 2015 00.02 | Posodobljeno 01. avgust 2015 00.02 | Piše: A. L.

Hrvaškega premierja je v svojem pismu spomnil, da je z njim poskušal, žal neuspešno, govoriti, »še preden so državni organi Republike Hrvaške sprejeli vrsto enostranskih odločitev v tej zadevi«.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Republike Slovenije Miro Cerar je danes prejel pismo predsednika vlade Republike Hrvaške Zorana Milanovića, v katerem ga je hrvaški premier obvestil o najnovejših dejanjih vlade Republike Hrvaške in sabora v zvezi z arbitražnim sporazumom. Slovenski premier je nato v svojem pismu hrvaškemu kolegu sporočil, da so ta hrvaška dejanja »obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage«. Ob tem je poudaril, tako iz sporočila kabineta predsednika vlade, da »vlada Republike Slovenije v celoti zavrača argumente, s katerimi Republika Hrvaška utemeljuje ta dejanja. Arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama.«

Slovenski premier je v svojem pismu obenem izpostavil pričakovanje, da bo v skladu z nedavnimi odločitvami arbitražnega tribunala v kratkem imenovan novi arbiter – po odstopu arbitra, ki ga je imenovala Republika Hrvaška – in da bo tribunal nato kmalu odločal o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka.

Hrvati naj ponovno razmislijo

»Drži, da sta Slovenija in Hrvaška zaveznici in partnerici v EU in NATO, pri čemer moram pripomniti, da prisluškovalne afere in enostransko odstopanje od dogovorov in ratificiranih mednarodnih pogodb niso v prid temu zavezništvu in partnerstvu,« je še sporočil premier Cerar. Tako je izrazil upanje, »da bo Republika Hrvaška ponovno razmislila o svojih stališčih glede arbitražnega postopka in uskladila svoje ravnanje z mednarodnim pravom, s sprejetimi sporazumi in z načeli dobrososedskih odnosov«.

Na pogovor

Premier Slovenije se je odzval na povabilo hrvaškega predsednika vlade na pogovor. Vendar ne zato, da bi – kot v svojem današnjem pismu navaja hrvaški premier – »razpravljala o bodočih skupnih korakih v predložitvi našega bilateralnega problema pred ustrezen mednarodni forum«. To smo namreč že storili, je v svojem odgovoru navedel slovenski premier in pojasnil, da je ta forum »arbitražni tribunal, ki nadaljuje delo in je edini forum, ki bo o tem vprašanju sprejel odločitev, pravno zavezujočo za obe strani, v skladu z arbitražnim sporazumom in mednarodnim pravom«.

Hrvaškega premierja je v svojem pismu prav tako spomnil, da je z njim poskušal, žal neuspešno, govoriti, »še preden so državni organi Republike Hrvaške sprejeli vrsto enostranskih odločitev v tej zadevi«. V tej luči je hrvaškemu kolegu tudi sporočil, da bo vesel srečanja bodisi na Hrvaškem, v Sloveniji ali kje drugje, da mu bo lahko osebno predstavil stališča Republike Slovenije. Ob tem je hrvaškemu premierju predlagal, da se sestaneta »nemudoma po tem, ko bo arbitražni tribunal odločil o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka«.

Deli s prijatelji