VRAČAJO ŽOGICO

Milanović: Hrvaška namesto Slovenije opravlja delo z begunci

Objavljeno 21. september 2015 23.04 | Posodobljeno 21. september 2015 23.04 | Piše: STA, M. U.

Hrvaški premier je dejal, da se o begunski krizi ni pogovarjal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Foto: Jure Eržen

ZAGREB – Hrvaški premier Zoran Milanović je danes dejal, da je na Hrvaškem le malo beguncev, morda nekaj tisoč, medtem ko je od srede prek države šlo približno 30.000 ljudi. Ocenil je, da se Slovenija lahko hvali s spoštovanjem pravil na schengenski meji, saj Hrvaška opravlja delo namesto nje.

Milanović je dejal, da je pred sredinim izrednim vrhom o begunski krizi v rednem stiku z nemško kanclerko Angelo Merkel in avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom ter s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem. Ocenil je, da begunska kriza najbolj ogroža Nemčijo in Avstrijo.

»Slovenija se lahko hvali, da ravna v skladu s predpisi, saj mi delamo zanjo. Ali si lahko predstavljate, da vse te ljudi pošljemo na slovensko mejo? Nič ne bi mogla storiti,« je še dejal Milanović v pogovoru za hrvaško komercialno Novo TV. Dodal je, da se je stanje na Hrvaškem nekoliko umirilo ter da so nadaljevali registracijo migrantov in beguncev. Ob tem je omenil, da ne vztrajajo v tistih primerih, ko ljudje zavračajo, da bi dali prstne odtise, saj ne želijo uporabiti sile.

Hrvaški premier je še dejal, da se o begunski krizi ni pogovarjal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, s katerim se po njegovih besedah ne pogovarja nihče iz zahodnih držav. Ponovil je, da je prisilil Madžarsko, da sprejme begunce, ki so prišli na Hrvaško, ter da ne razume madžarskega templjarskega krča. Dejal je tudi, naj Madžarska obdrži hrvaški vlak, ki ga je zaplenila, ko so prejšnji teden čez mejo prepeljali migrante. V incidentu so madžarski policisti za nekaj časa pridržali tudi 36 hrvaških policistov, ki so spremljali vlak.

Deli s prijatelji