V PALAČI

Milan Kučan je postal arhivar

Objavljeno 21. december 2012 08.44 | Posodobljeno 20. december 2012 10.49 | Piše: Aleksandar Lukić

Zdajšnji predsednik Danilo Türk bo dobil pisarno Milana Kučana, pravijo v uradu predsednika, čeprav Kučan pisarne nima.

Kučan se je odpravil v predsednikovo palačo.

LJUBLJANA – Nekdanjega predsednika države in prvega predsednika samostojne Slovenije Milana Kučana je mogoče zelo pogosto srečati pri vstopanju v predsedniško palačo oziroma izstopanju iz nje. Tudi njegov osebni avtomobil je tam zelo pogosto parkiran. In kaj dela nekdanji predsednik v predsedniški palači? Mi smo pomislili, da ima tam svojo pisarno.

Dostop do svojega arhiva

Na urad predsednika države smo zato naslovili vprašanje, ali bo po imenovanju Boruta Pahorja, ki je na zadnjih predsedniških volitvah dobil dvotretjinsko podporo državljanov, Kučan ob pisarno v predsedniški palači in bo ta dodeljena zdajšnjemu predsedniku Danilu Türku. Odgovoril nam je Boštjan Lajovic, ki je v uradu predsednika pristojen za odnose z mediji (tudi po odhodu zdajšnjega predsednika bo ostal v uradu predsednika): »Gospod Milan Kučan nima pisarne v predsedniški palači.« Na vprašanje, kaj potem praktično vsak dan počne v palači, pa iz urada predsednika odgovarjajo: »Bivši predsednik Kučan ima v skladu z zakonom dostop do svojega arhiva v predsedniški palači.«

Parkirno mesto za Kučana

Naj omenimo, da Milanu Kučanu pripada tudi parkirno mesto pred predsedniško palačo na Erjavčevi ulici. Dovolilnico mu je podelil urad predsednika Danila Türka, tam pa bo lahko parkiral tudi po odhodu zdajšnjega predsednika.

Kučan pisarne nima, Türk pa bo dobil Kučanovo. Kako?

Lajovic je zapisal tudi, da Milan Kučan pisarne nima, hkrati pa, da bo Danilo Türk dobil Kučanovo pisarno. Na koncu nam je pojasnil, da bo dobil pisarno, ki je nekoč pripadala Kučanu. Pravica do nje je prvemu predsedniku države potekla leta 2007. Bo torej dobil pisarno ob Tržaški cesti? Pravzaprav ne, nam je pojasnil Lajovic, saj da se dogovarjajo, da bi bila po novem v ljubljanski četrti Zelena jama.

Novi predsednik Borut Pahor bo imenovan v soboto, natanko pet let po tem, ko je bil na to mesto imenovan Danilo Türk. Za bivše predsednike je po podatkih urada predsednika do oktobra Slovenija namenila že 1,311 milijona evrov oziroma 314 milijonov nekdanjih slovenskih tolarjev.

Deli s prijatelji