GLASOVANJE

Milan Brglez ostaja predsednik državnega zbora

Objavljeno 20. november 2014 23.49 | Posodobljeno 20. november 2014 23.49 | Piše: STA, P. Pa.

Kot pravi, bo predsednik DZ tako dolgo, dokler ga bo podpiralo vsaj 46 poslancev.

Milan Brglez.

LJUBLJANA – Predsednik DZ Milan Brglez je zadovoljen z izidom tajnega glasovanja, na katerem je večina poslancev zavrnila predlog SDS za njegovo razrešitev. Kot pravi, bo predsednik DZ tako dolgo, dokler ga bo podpiralo vsaj 46 poslancev. V SDS so takšen izid pričakovali, a poudarjajo, da so bili ta predlog dolžni vložiti zaradi nesprejemljivih stališč Brgleza.

Brglez ostaja

Po sedemurni poslanski razpravi je za Brglezovo razrešitev s funkcije predsednika DZ glasovalo 15 poslancev, proti jih je bilo 57. V SDS so sicer predlog vložili zaradi Brglezovih izjav o slovenski državi in povojnih pobojih v intervjuju za tednik Mladina.

Kot je po razglasitvi izida tajnega glasovanja pojasnil Brglez, je zadovoljen. Meni namreč, da se podpora, ki so mu jo dali že ob izvolitvi na to funkcijo, »nekako ohranja«.

Ob tem je dodal, da je »skoraj nemogoče pričakovati, da bi pri vsakem vprašanju človek lahko našel tako večino, zato da bi se lahko pogovarjal o denimo ustavni večini«. A dokler ga podpira 46 poslancev, tako dolgo bo predsednik DZ, je zagotovil.

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da je poslanska razprava trajala sedem ur, čeprav je bil izid glasovanja pričakovan, pa je Brglez odgovoril, da gre za eno od proceduralnih možnosti, ki jih v SDS imajo. Spomnil je, da v SDS ne morejo sklicati izredne seje DZ, ker za to nimajo dovolj glasov.

V SDS pričakovali takšen rezultat

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je pojasnil, da so pričakovali nasprotovanje koalicijskih poslancev njihovemu predlogu, saj da vedo, da bo koalicija branila svojega predsednika.

»Če bi čakali na to, da bo koalicija naš predlog podprla, ne bi nikoli vložili nobenega predloga, ne tega formalnega za razrešitev predsednika DZ ne zakona ne kakršnih koli dopolnil,« je povedal in pristavil, da so bili predlog za Brglezovo razrešitev dolžni vložiti.

Tanko je ponovil stališče SDS, da so bile Brglezove izjave za Mladino v temeljnem nasprotju z ustavo, da so poveličevale nekdanjo skupno državo ter s tem zmanjševale vlogo in pomen Slovenije. Takšna stališča predsednika DZ so po njegovem mnenju nesprejemljiva.

Dejal je tudi, da je težko reči, kdo od poslancev je kako glasoval, saj je bilo glasovanje tajno in gre za stvar presoje posameznih političnih strank. V SDS po njegovih besedah niso iskali nobene podpore pri predlogu, sami pa so glasovali v skladu s stališči poslanske skupine.

Deli s prijatelji