DOBRI MOŽ

Miklavž razveseljuje, parkelj pa straši

Objavljeno 05. december 2011 19.47 | Posodobljeno 05. december 2011 23.04 | Piše: P. J./STA

Zaradi strašnega parklja mnogi otroci obljubijo, da bodo pridni

Praznična Ljubljana

LJUBLJANA – Po številnih krajih po Sloveniji bo današnji večer minil v znamenju obiska Miklavža, koncertov, sejmov, obdarovanj otrok, prižiganja prazničnih lučk in podobnih prireditev v sklopu prazničnega večera. Obdarovanja otrok in drugi dogodki bodo potekali ob večernih mašah v cerkvah, po mestnih trgih in številnih drugih prizoriščih.

Prvega izmed treh dobrih mož otroci nestrpno pričakujejo.

Nestrpno pričakovanje otrok

V prestolnici so danes pripravili Miklavžev sprevod po mestnem središču, ki se bo zaključil s prireditvijo v frančiškanski cerkvi. Miklavžev sprevod bo tudi v Kranju, v Celju pa bodo v spremstvu Miklavža prižgali praznične lučke. Miklavž bo zvečer obiskal med drugim tudi Šoštanj, Slovensko Bistrico in Novo mesto, kjer bo v sklopu prireditve simbolično obdarovanje, prižgali pa bodo tudi praznično razsvetljavo. Razne prireditve ob miklavževem bodo potekale tudi na Ptuju, Pragerskem, v Novi Gorici, Škofji Loki in drugod.

Parkelj otrokom požene strah v kosti. Najmlajši pa mnogokrat obljubijo, da bodo naslednje leto pridnejši in, da bodo bolj ubogali svoje starše.

Za lepši december

Praznovanje dneva dobrotnika sv. Nikolaja bo potekalo tudi v znamenju dobrodelnosti. Danes bo Rotaract klub Ljubljana ogroženim družinam v stiski podaril živila in osnovne življenjske potrebščine, ki so jih zbrali v sklopu večdnevne akcije v Ljubljani. Dobrodelna akcija zbiranja hrane za socialno ogrožene družine pa se bo danes začela tudi v Kranju.

Na Slovenskem praznik sv. Miklavža praznujemo že od 19. stoletja, tradicija pa izhaja iz legende o svetniku, redovniku in dobrotniku sv. Nikolaju, ki je živel v 4. stoletju. Po legendi sv. Nikolaj oz. Miklavž na Miklavžev večer v spremstvu parkeljnov in angelov obdaruje pridne otroke, porednim pa nameni šibo. God sv. Nikolaja sicer obeležujemo dan po Miklavževem večeru, 6. decembra.

Bralec poroča

Bralec Jože pa je s svojo družino obiskal Miklavža v gasilskem domu na Verdu pri Vrhniki.

Deli s prijatelji