DECEMBER

Miklavž in dedek Mraz imata istega frizerja

Objavljeno 07. december 2014 10.47 | Posodobljeno 07. december 2014 10.47 | Piše: A. J.

Prišel je december in Robert Waltl, že skoraj legendarni ljubljanski dedek Mraz in Miklavž, ima spet polne roke dela in daril.

Na tradicionalni povorki v Ljubljani so v petih dneh razdelili tono bombonov. Foto: Miha Fras

Otroke vsako leto obiskuje najprej kot Miklavž, nato prevzame še vlogo dedka Mraza. Že vse od leta 1997 je glavni igralec na tradicionalnem sprevodu dedka Mraza, ki ga njegov Mini teater organizira za mesto Ljubljana. Igralec, režiser, lutkar ter direktor in umetniški vodja mini gledališč na Ljubljanskem gradu in Križevniški ulici v Ljubljani Robert Waltl vsako leto pričara nasmeh na ustnice stotine otrok, ki s široko odprtimi očkami zrejo vanj, prepričani, da je pred njimi čisto pravi dobri mož iz pravljice. »Toliko iskrene ljubezni, kot si je deležen kot dedek Mraz, verjamem, ni možno doživeti nikjer,« prizna.

Decembra razprodan

Že skorajda legendarni dedek Mraz je prvič oblekel značilna oblačila dobrega moža v osnovni šoli. Pozneje, konec 80. let, ko se je zaposlil kot mladi igralec v Lutkovnem gledališču, pa je ta vloga postala kar nekakšen sezonski poklic. Opravlja ga že četrt stoletja. Se je skozi čas kaj spremenil? »Pred 20 leti, ko sem nekako začel poklicno oživljati lik dedka Mraza in sem bil še zelo mlad, sem potreboval celo uro, da sem si naredil popolno gledališko masko z gubicami. Danes pa za preobrazbo ne potrebujem več kot pet minut. Sicer pa imajo danes dedka Mraza radi tako kot nekoč, morda še bolj, saj v teh časih, ki so relativno neprijazni, lik spominja na nekaj toplega, dobrega, domačega, na čase solidarnosti. Večtisočglava množica vsako leto na sprevodih, in to ne le v Ljubljani, in več kot razprodane novoletne predstave z obiskom dedka Mraza so dokaz, da imamo od vseh pravljičnih likov Slovenci njega še vedno najraje.«

Kot dedek Mraz bo tudi letos v značilni opravi, z belim plaščem iz ovčjega krzna, ki ima všite narodne motive rož, s polhovko na glavi, v rokah pa ima palico s smrekovo vejico in slovensko trobojnico. »Glede na to, da v Mini teatru domujeta decembrska dobrotnika, Miklavž in dedek Mraz, prvi drugemu po končanem delu 'posodi' brado, brke in snežnobele lase. Lahko bi rekli, da imata istega frizerja, seveda pa mora biti brada lepa, snažna in košata,« razloži.

Tona bombonov

Waltl ima letos bodisi kot Miklavž bodisi kot dedek Mraz na urniku približno 50 obdaritev, največ v Mini teatru, kjer za zaključene skupine in tudi za druge pripravijo predstave z obdarovanji. Kot vsako leto bo v vlogi dedka Mraza nastopil še v draveljskih vrtcih, kjer je, pravi, posebno doživetje obdarovati otroke tistih otrok, ki jim je nosil darila pred 20 leti. Samo na znamenitem ljubljanskem sprevodu bo v petih dneh med najmlajše razdelil tono bombonov.

Zgodbe, ki jih piše Waltlova vloga dedka Mraza, pa niso vedno vesele. »Včasih te kakšna otrokova izpoved zelo pretrese, počutiš se nemočnega, ampak po navadi poskušam rešiti najbolje, kot znam. Dedek Mraz je zame ena najbolj pozitivnih oseb, kar jih imamo, in trudim se, da vedno reagiram, kot se mi zdi, da je zanj primerno in prav,« doda. A še več spominov je na srečo lepih: »V teh letih se jih je nabralo ogromno, predvsem so to spomini na velike oči, od ušesa do ušesa raztegnjene ustnice, na objeme, stiske, pesmice, risbice, radost. Radost stotine, tisoče otrok, ki sem jim imel priložnost polepšati dan, morda celo teden, polepšati otroštvo. V njih vzpodbuditi kreativnost, ljubezen, strpnost, sprejemanje drugačnih in drugačnega, odprtost in vero v tovarištvo ter pravičnost. Spomini na objete otroke, ki skupaj s starši, starimi starši, bratci na mrazu prepevajo Siva kučma, bela brada.«

 

Tudi dedek Mraz ima svojega dedka Mraza

Robert Waltl je igralec, režiser in lutkar. Leta 1999 je skupaj z režiserjem Ivico Buljanom osnoval gledališče Mini teater na Ljubljanskem gradu. Sprva so uprizarjali predvsem otroške predstave, ko so dobili dodatne prostore na Križevniški ulici v Ljubljani, pa so dodali še predstave za odrasle. Čeprav je večji del decembra v vlogi dedka Mraza, pa tudi sam prejme darila od dobrega moža. Za to poskrbi njegova sestrična Jasmina Držanič, edina družina, ki mu je še ostala. Ona je tisti dedek Mraz, ki obdari samega dedka Mraza!

 

Deli s prijatelji