NOVI REŽIM NA MEJI

Migranti po novem: ministrica miri Slovence

Objavljeno 21. januar 2016 18.45 | Posodobljeno 21. januar 2016 18.45 | Piše: T. L.
Ključne besede: begunci

Slovenija bo od danes zvečer dovoljevala vstop zgolj tistim migrantom, ki bodo zaprosili za mednarodno zaščito v Avstriji in Nemčiji.

Vesna Györkös Žnidar.

LJUBLJANA – Po spremembi režima, ki ga je glede beguncev na meji uvedla Avstrija, se je za dodatne ukrepe odločila tudi Slovenija. Slovenija je bila danes obveščena o poostrenem nadzoru nad migranti, ki vstopajo v Avstrijo, in je sprejela sorazmerne ukrepe. Odslej bo dovoljevala vstop zgolj tistim migrantom, ki bodo zaprosili za mednarodno zaščito v Avstriji in Nemčiji, drugim pa se vstop zavrne, je povedala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Ukrep začne veljati s prvim prihodom migrantov, kar se bo zgodilo danes po 22. uri, je povedala notranja ministrica.

»Kakršna koli zaskrbljenost je odveč, saj ukrepamo v vseh smereh, da bi preprečili, da bi Slovenija postala žep za migrante,« je ob tem državljanom zagotovila ministrica. Za vprašanja, kaj bo z ekonomskimi migranti, pa je še prezgodaj, je dodala. 

Avstrija je včeraj zavrnila 19 migrantov (od tega 13 na Šentilju): pri 10 je bil razlog, da so želeli zaprosti za azil v drugih državah in ne v Avstriji in Nemčiji, pri treh pa identiteta ni ustrezala ugotovitvam avstrijskih varnostnih organov. Vsi so ali bodo šli po nadaljnjem postopku sprejema naprej v Avstrijo, ki je po ponovljenih postopkih praviloma sprejela vse migrante, je povedala ministrica. Kako bo po uvedbi sprememb potekalo delo na terenu, bodo poročali jutri, je obljubila ministrica. Doslej pa na vseh mejnih prehodih v vseh državah postopki potekajo brez zapletov.

Ministrica trdi, da je v Sloveniji dovolj pripravljenih kapacitet, država pa da ne bo dovolila, da bi se prišleki razpršili po državi, kar bi lahko pomenilo tudi varnostno tveganje. O zgornji meji sprejemanja migrantov Slovenija tako za zdaj še ne govori, je ministrica pojasnila na tiskovni konferenci po seji vlade.


Tudi Hrvati poostreno

ZAGREB – Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki opravlja tekoče posle, je na novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da bodo poostrili nadzor nad begunci, ki prihajajo na Hrvaško. Čez mejo bodo spuščali le ljudi, ki bodo želeli zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji.

Poudaril je, da Nemčija ni zaprla svojih vrat in da bo Slovenija danes sprejela še en vlak z begunci iz Hrvaške, ki bodo nadaljevali pot proti severu.

Ostojić je potrdil, da bodo hrvaški policisti od beguncev na meji s Srbijo poslej zahtevali, naj se izjasnijo, v kateri državi nameravajo zaprositi za azil. Čez mejo bodo spustili le tiste, katerih končni cilj bosta Avstrija ali Nemčija.

Spomnil je, da je Dunaj drugače od Berlina postavil zgornjo mejo za število ljudi, ki bodo lahko zaprosili za mednarodno zaščito v Avstriji.

»Po Avstriji je tudi Slovenija zahtevala profiliranje ljudi na migracijski poti,« je dejal Ostojić. Ocenjuje, da bodo takšne zahteve sprožile učinek domin. (STA)

 

 

 

 

Deli s prijatelji