DAN ZA KROFE

Mi smo se mastili s trojanskimi, pa vi?

Objavljeno 17. februar 2015 15.31 | Posodobljeno 17. februar 2015 16.06 | Piše: K. K.

Danes smo pozabili na diete in si privoščili največjega, ki ima menda med 400 in 600 kalorijami!

Mojca je od krofa ostala brez besed.

Pust je dan za maškare. In nič manj dan za krofe. Na dieto smo, ko so v uredništvo priromale štiri škatle slastno dišečih, omamno okusnih in vrhunsko polnjenih trojanskih velikanskih krofov pozabili v uredništvu Slovenskih novic. Jutri ...

Mi smo si privoščili tradicionalne, marelične. Menda, tako so pred pustom pisali v Večeru, ima vsak trojanski krof od 400 do 600 kalorij! Ja, na kosilo po takšnem zalogaju pač nismo šli, veseli smo, da je enkrat za spremembo v Ljubljani sonce, in se bomo popoldne lahko rekreirali.

Na Trojanah v pustnem času proizvedejo od 10 do 16 tisoč krofov. Ko ni pustnih praznikov, pa polovico tega. Menda precej izdelajo ročno, vsak krof zaposleni dva- do trikrat primejo v roke, ga pogledajo in ga obdelajo. 

Maso za krofe po poročanju Večera gnetejo strojno, izdelujejo pa jih ročno, po starih običajih, tako da se prekrivata dva kosa testa. Po tem koraku nastopi nekaj tehnologije oziroma malo novejšega časa. Krofe cvrejo v veliki fritezi, v kateri je 600 litrov olja. Cvrtje je seveda računalniško vodeno, definirana je hitrost popotovanja krofa od začetka tekočega traku do, hm, obračališča, pa vse do konca, kjer se avtomatično injicira marmelada. Če bi medicinske sestre tako dolgo in debelo iglo uporabile na človeških pacientih, bi verjetno vsak zbežal iz ordinacije. Toda v primeru krofov smo zadovoljni, saj gre tako vanje slastna marelična marmelada. Krofi z borovničevo marmelado so deležni posebne obravnave, prav tako pa tisti s čokoladno prevleko in vaniljevo kremo v sredici. 

 

Deli s prijatelji