NA KOŽO

Mi in Sierra Leone!

Objavljeno 11. oktober 2014 00.20 | Posodobljeno 11. oktober 2014 00.21 | Piše: Bojan Budja

Mesto si delimo z državo, v kateri je povprečna življenjska doba moških 38 let, žensk pa 42.

Bojan Budja.

Lani ta čas smo zardevali. Lestvica ekonomskih svoboščin, narejena s pomočjo kar dvainštiridesetih kriterijev, nam je namreč sporočala, da smo Slovenci med 152 državami na sramotnem 97. mestu. V družbi Tajske, Kolumbije, Haitija, nedaleč od Venezuele, Burme, Konga, Zimbabveja in Čada. Daleč pred nami je bila na 75. mestu Hrvaška, Makedonija je bila še štiri mesta boljša, Črna gora celo 49. Pokopali so nas glomazen državni aparat, davki, še bolj nedorečena in z različnimi interesi povezana zakonodaja, predpisi. Pa še kaj in predvsem kdo. Z imenom in priimkom. Kajti ekonomska svoboda je le bolj učeno ime za blaginjo. Ta pa je pod Alpami privilegij izbrancev.

A kaj potem reči danes, ko pogled na taisto lestvico pokaže, da smo skupaj z državo Sierra Leone pristali na 105. klinu?! Tu nekje z eks bratsko Srbijo. Vsi drugi jugo bratje in sestre so nas prehiteli po levi in po desni. Ali drugače: Črnogorci na 38. mestu, Hrvati na 70. in Makedonci na 72. klinu dokazano premorejo znatno več politične in civilne svobode, temu primerno celo dlje živijo. Kajti tudi življenjska starost je eden od znanilcev ekonomske svobode. Priznam, da sem šokiran. Da me je sram. Da zardevam pred samim seboj. Živim v državi, ki nima le Alenke Bratušek, ampak je najmanj ekonomsko svobodna država v Evropski uniji! Nihče se ni ob to spotaknil, obregnil, novica je šla mimo nas v paketu z dnevnimi cenami zelenjave in sadja na ljubljanski tržnici. Smo sploh normalni, zdravi?

Včeraj je bil svetovni dan duševnega zdravja. Se je kdo ob tej priložnosti vprašal, zakaj tretjina (!) Slovenk in Slovencev trpi zaradi različnih duševnih motenj? V prvi vrsti zavoljo depresije. Helena Jeriček Klanšček z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je črno na belem potrdila, da v Sloveniji raste število onih, ki jim je stres vsakodnevni sopotnik. In dodala, kako močno življenjske razmere vplivajo na naše duševno zdravje.

Nič nimam proti obmorski zahodnoafriški republiki Sierra Leone. Še manj proti njenim diamantom, niti ne proti zgodovini, ki jo je zaznamovalo trgovanje s sužnji. Me je pa spoznanje, da si mesto na lestvici ekonomskih svoboščin delimo z državo, v kateri je povprečna življenjska doba moških 38 let, žensk pa 42 let, hočeš, nočeš pahnilo med duševne bolnike. Z diagnozo depresija.

Deli s prijatelji