VLADA

Mi jo dobivamo, Francozi so jo izgubili

Objavljeno 25. avgust 2014 17.40 | Posodobljeno 25. avgust 2014 17.40 | Piše: STA, T. L.

Francoska vlada odstopila, premier Valls bo sestavil novo.

Zaradi sporov je vlada razpadla.

PARIZ – Vlada francoskega premierja Manuela Vallsa je danes odstopila, predsednik François Hollande     Hpa je premierja pooblastil za sestavo nove, so sporočili iz Elizejske palače. Odločitvi naj bi botroval spor med Vallsom in gospodarskim ministrom Arnaudem Montebourgom, ki je kritiziral gospodarsko politiko države.

Valls je Hollandu podal odstopno izjavo vlade, nakar mu je ta naročil, naj oblikuje novo ministrsko ekipo, ki bo »skladna z usmeritvijo, ki jo je Hollande začrtal za državo«, je v izjavi sporočil urad francoskega predsednika.

Razlogov za to odločitev sicer sporočilo ne navaja, se je pa francoska vlada znašla v krizi zaradi svoje gospodarske politike. V spor glede tega sta se zapletla Valls in gospodarski minister Montebourg, pri čemer je slednji kritiziral ekonomsko usmeritev države.

V intervjuju za časnik Le Monde, objavljenem v soboto, je tako med drugim ocenil, da je »Nemčija ujetnica varčevalne politike, ki jo uveljavlja po vsej Evropi«. »Tega ne moremo dopustiti,« je dejal minister, ki je s svojimi stališči že večkrat razdelil vladne vrste. Tudi Nemčijo je že kritiziral.

V nedeljo je nato v govoru dejal, da je Hollanda in Vallsa pozval k spremembi gospodarske politike. »Glede na resnost gospodarskih razmer ima gospodarski minister dolžnost ponuditi alternativne rešitve,« je menil Montebourg, ki je položaj zasedel aprila, ko so vlado preoblikovali zaradi neuspeha socialistov na lokalnih volitvah.

Valls, ki je večkrat dejal, da ne bo prenašal uporništva med ministri, se osebno ni odzval, iz njegovega kroga pa je bilo slišati, da je Montebourg prekoračil mejo. Nova sestava vlade naj bi bila znana v torek.

Gre za že drugo preoblikovanje vlade v le petih mesecih, medtem ko se vladajoči socialisti trudijo potegniti Francijo iz slabe gospodarske situacije. Vlada je razklana med bolj levo usmerjenimi člani in takšnimi, kot je Valls, ki so usmerjeni bolj proti sredini.

Francosko gospodarstvo stagnira že zadnjega pol leta in vlada je morala prepoloviti napoved rasti za letos na pol odstotka.
 

Deli s prijatelji