KRIZA

MF: Slovenija je sposobna sama rešiti svoje težave

Objavljeno 04. september 2012 14.00 | Posodobljeno 04. september 2012 14.00 | Piše: A. L., STA

Pripravljena sta paket zakonodaje s področja upravljanja državnega premoženje, pokojninskega sistema in trga dela ter paket ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti in večanje konkurenčnosti gospodarstva.

Finančni minister Janez Šušteršič (levo) z državnim sekretarjem Dejanom Krušcem.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za finance so v odzivu na nekatere navedbe o skorajšnji prošnji za finančno pomoč zapisali, da bodo storili vse, da dosežejo cilj konsolidacije javnih financ in preostalih ukrepov, ki bodo pripomogli k okrevanju Slovenije. Prepričani so, da je Slovenija sposobna sama rešiti svoje težave in obrniti smernice razvoja v pozitivno smer.

Na ministrstvu so poudarili, da sta pripravljena paket zakonodaje s področja upravljanja državnega premoženje, pokojninskega sistema in trga dela ter paket ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti in večanje konkurenčnosti gospodarstva.

Strokovnjaki iz tujine: Na pravi poti

Da gredo ukrepi v pravo smer, so po navedbah ministrstva potrdili tudi sogovorniki iz tujine, med drugim generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj Angel Gurria, ki se je konec tedna mudil v Sloveniji. Podobno je dejal še en gost Strateškega foruma Bled, predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj Suma Chakrabarti.

»Vse to nas utrjuje v prepričanju, da smo sposobni sami rešiti naše težave in obrniti trend razvoja v pozitivno smer,« so še zapisali na ministrstvu.

Zakrajšek o nesposobni Sloveniji

V zadnjih dneh so se v nekaterih tujih medijih znova pojavila ugibanja o tem, da bo morala Slovenija kmalu zaprositi za finančno pomoč območja evra. Slovenija in njene gospodarske ter finančne težave se sicer v evropskih medijih, predvsem nemških, pogosto pojavljajo že nekaj tednov.

Egon Zakrajšek iz ameriške centralne banke Federal Reserve je na primer v današnjem pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da je možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, praktično nična. Po njegovih besedah je celo le še »vprašanje mesecev«, kdaj država ne bo več sposobna poplačati svojih dolgov.

Deli s prijatelji