POLETNO

Metliški tenis na kolpski rivieri

Objavljeno 18. julij 2012 00.15 | Posodobljeno 18. julij 2012 00.15 | Piše: Boris Dolničar

Metliško kopališče spet postaja eno najbolj urejenih ob reki Kolpi.

Metliško mestno kopališče dobiva novo podobo (foto: Boris Dolničar).

METLIKA – Čeprav je reka Kolpa privlačna v vseh letnih časih, je še posebno zaželena destinacija v poletnih mesecih, ko privabi številne kopalce od blizu in daleč, saj temperatura vode doseže tudi do 30 stopinj Celzija. Še več: ob našem obisku smo se minuli teden lahko prepričali, da ji celo vročinske nevihte ne pridejo do živega, saj je bila reka kljub ohladitvi ozračja še zmeraj prijetno topla. Ena naših najtoplejših, najčistejših in najbolj neokrnjenih rek, po katere toku poteka 113 kilometrov državne meje s Hrvaško, se upravičeno ponaša z laskavim naslovom – najdaljša slovenska riviera. Počasi tekoča belokranjska lepotica namreč na celotnem toku po slovenskem ozemlju omogoča enkratno osvežitev in sprostitev v slikovitem naravnem okolju tudi na tistih njenih dvajsetih kilometrih, ki spadajo v metliško občino. Kakor za celotno Pokolpje je tudi za ta del značilno, da ima skoraj vsak kraj ob naši najjužnejši reki svoje kopališče, vendar pa so za zdaj urejena, ustrezno opremljena in registrirana le štiri: v Metliki, Križevski vasi, Primostku in Podzemlju.

Najlepše na Kolpi

Na metliškem mestnem kopališču so prve kabine postavili že v 30. letih prejšnjega stoletja in je dolgo slovelo kot najlepše na Kolpi. Toda v zadnjih desetletjih so ga precej zanemarili in šele 2009. je občina odkupila zemljišče (objekti so 1992. postali last podjetja Gostinstvo in turizem Metlika – GTM) in letos maja – v sklopu meddržavnega projekta Curs Colapis, ki ureja plovni režim na reki Kolpi med Hrvaško in Slovenijo, vključno z določitvijo 11 vstopno-izstopnih mest za čolne – začela temu območju postopoma vračati nekdanji videz.

Posebni tenis

Na prikupnem senčnem prostoru blizu mednarodnega mejnega prehoda so postavili otroška igrala, igrišče za odbojko na mivki, balinišče, štiri priročna mesta za piknik ter okroglo betonsko ploščo, s črtami razdeljeno na štiri enake dele, na kateri se dva ali štirje kopalci kratkočasijo z igranjem metliškega tenisa. Izvirna razvedrilna igra je takšno ime dobila zaradi štetja, ki je enako kot pri pravem tenisu, medtem ko igralci uporabljajo nogometno žogo, ki jo morajo obvladati brez pomoči rok. V gostinskem objektu se je z letošnjo sezono spet mogoče odžejati, vendar pa metliško občino in tamkajšnje turistične delavce čaka še najzahtevnejše opravilo: poglobitev rečne struge, da bo spet mogoče zaplavati kot nekoč.

Vedno neoporečna

Kopališča v Križevski vasi, Primostku in Podzemlju so urejena ob kampih. Pri tem zlasti slednja dva poleg gostinske ponudbe omogočata tudi različne športno-rekreativne dejavnosti na tamkajšnjih igriščih, vožnjo s kanuji, kajaki ali rafti, ribolov ter izlete po urejenih in označenih pohodniških poteh ob reki in v bližji okolici, na katerih spoznamo tudi zanimive naravne in kulturne znamenitosti Bele krajine. Junija, julija in avgusta Agencija RS za okolje prek svojega novomeškega zavoda na vseh metliških kopališčih dvakrat na mesec preveri čistost Kolpe, ki je bila še zmeraj neoporečna.

»Metliška kopališča na Kolpi so zagotovo še ne povsem izkoriščena tržna niša v razvoju turizma na tem koncu Slovenije. Poleg naravnih danosti (topla in čista reka, neokrnjeno okolje, lahek dostop) in ustreznih parkirišč je njihova prednost nemara tudi v tem, da je vstop nanje brezplačen. Poleg tega se obiskovalcem poleg kopanja ponuja tudi redka priložnost, da se lahko le nekaj kilometrov stran srečajo z vrhunskimi vinogradniki in z obiskom kmečkih zidanic poskusijo odlična belokranjska vina,« poudarja predsednik Turističnega društva Vigred Metlika Anton Černič.

Deli s prijatelji