VREMENSKO

Meteorologi svarijo: hudourniki lahko poplavijo tudi danes

Objavljeno 01. september 2014 09.13 | Posodobljeno 01. september 2014 12.02 | Piše: STA, P. J.

Veter bi ponekod lahko presegel 70 kilometrov na uro.

Vozilo je obtičalo v vodi (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Agencija RS za okolje (Arso) je v nedeljo izdala opozorilo o možnih neurjih z nevihtami, močnimi nalivi in sunki vetra za noč z nedelje na danes na območju Tržaškega zaliva, vzdolž Karavank in severnega Posočja ter za sunke burje na Primorskem. Že v nedeljo zvečer so močni nalivi zajeli nekatere dele Pomurja in Štajerske, možni so tudi danes.

Zalivalo je objekte

V nedeljo zvečer po 22. uri so po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje prejeli več prijav iz različnih krajev v severovzhodni Sloveniji, med drugim iz Cankove, Rogaševcev, Puconcev in Slovenskih Konjic, o zalitih objektih in cestah zaradi močnega naliva.

Preberite več o vremenu na našem vremenskem portalu.image

V Črenšovcih je veter odkril del strehe stanovanjske hiše, na Muti pa je meteorna voda zalila stavbo občinske uprave. V občinah Podvelka in Lendava je malo pred polnočjo zaradi izpada elektrike v temi ostalo več kot 2300 odjemalcev Elektra Maribor.


Točka klestila, strele treskale, veter podiral drevesa

Zbrali smo nekaj dogodkov, o katerih poroča uprava za zaščito in reševanje.

– Ob 3.59 je v Strunjanu (občina Piran) močan veter z veza odtrgal jadrnico in jo odnesel k obali. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

– Ob 3.31 se je na cesto Gornji Grad–Bočna (občina Gornji Grad) zaradi močnega vetra podrlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Bočna in Gornji Grad in drevo odstranili.

– Ob 3.17 se je na cesto Novo mesto–Metlika pri kraju Koroška vas (občina Novo mesto) zaradi razmočenosti tal odtrgal del brežine. Posredovali so delavci cestnega podjetja in s cestišča odstranili več kubičnih metrov zemlje.

– Ob 3.25 je strela treščila v gospodarski objekt v Zgornji Dragi (občina Ivančna Gorica). Zaradi tega je zagorela električna inštalacija in nekaj opreme, ki so jo pogasili gasilci PGD Višnja Gora. Lastnik, ki se je nadihal plinov, je preventivno odšel v ZD Ivančna Gorica na pregled.

– Ob 2.10 je na območju BTC v Ljubljani močan veter odkril del ostrešja objekta. Posredovali so gasilci PGD Slape-Polje in s folijo prekrili približno 20 kvadratnih metrov razkrite strehe in s tem preprečili nadaljnjo škodo.

– Na Podružnični osnovni šoli Nova Cerkev je meteorna voda poplavila pomožni prostor telovadnice. Posredovali so gasilci PGD Nova Cerkev. Z delovnim strojem so odstranili zemljino s ceste v Novi Cerkvi in na cesti Nova Cerkev–Polže. Ob 1.39 je neurje poškodovalo lokalno cesto Socka–Dobrna v občini Vojnik. Gasilci PGD Socka so očistili in zavarovali cesto s trakom in očistili zabite prepuste na cesti Socka–Vitanje. Ob 5.18 je meteorna voda poplavila stanovanjsko hišo v Lembergu pri Novi Cerkvi (občina Vojnik). Posredovali so gasilci PGD Lemberg. Na lokalno cesto v Lembergu pri Novi Cerkvi so hudourniki in meteorna voda nanosili prod, veje in dele dreves. Posredovali so gasilci PGD Lemberg.

– Ob 0.18 je širše območje Braslovč zajelo močno neurje. V Malih Braslovčah je meteorna voda zalila skladiščne prostore gostinskega lokala, v Zgornjih Gorčah je veter podrl drevo, ki je padlo na cestišče, in razkril skladišče hmelja. Gasilci PGD Braslovče so izčrpali meteorno vodo iz prostorov, s cestišča odstranili drevo in očistili strešno kritino ter s folijo začasno prekrili skladišče hmelja.

– Ob 23.39 je močan dež na Glavnem trgu na Muti zalil prostore občinske stavbe, na kateri adaptirajo streho. Posredovali so gasilci PGD Muta.

– Ob 22.55 je širše območje Slovenskih Konjic zajelo močno neurje s točo. Meteorna voda je zalila več objektov v Slovenskih Konjicah, Sojeku, Žičah, Draži vasi in Tepanju. Na območju Kamne Gore in Sojeka se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi česar so neprevozne lokalne ceste. Posredujejo gasilci PGD Slovenske Konjice, Žiče, Draža vas, Tepanje in Frankolovo. Na glavni cesti Slovenske Konjice–Tepanje je v Dobrnežu na cestišču gramoz. Obveščena sta bila VOC Celje in policija.

– Ob 22.00 je v naselju Krašči (občina Cankova) približno 10 minut padala toča. Na regionalno cesto v bližini gostinskega lokala je voda nanesla gramoz, ki so ga odstranili delavci CP Murska Sobota. 

Slabe napovedi tudi že za danes

Meteorologi so v nedeljo napovedali, da bo v drugem delu noči na danes zapihal močan severni do severovzhodni veter. Po njihovih napovedih bo pihalo tudi drugod po Sloveniji, kjer bo predvsem na nekoliko višje ležečih območjih veter v sunkih lahko presegel 70 kilometrov na uro.

Tako lahko danes v večjem delu države ob močnejših nalivih in nevihtah hitro in močno narastejo hudourniki in manjše reke ter ob tem poplavijo na izpostavljenih mestih ob strugah.

Deli s prijatelji