MENDA BO DRUGAČE KOT LANI

Meteorologi razkrivajo, kakšno poletje nas čaka

Objavljeno 13. maj 2016 13.40 | Posodobljeno 13. maj 2016 13.40 | Piše: A. L.

Na Balkanu bo vroče in suho, napovedujejo.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Napovedovanje vremena za precej časa vnaprej je precej trd oreh. Kljub temu so strokovnjaki za vreme pri AccuWeather pripravili napoved, kaj lahko pričakujemo to poletje. Če se osredotočimo na Slovenijo, lahko vidimo, da napovedujejo vroče in suho vreme, nekoliko milejše temperature bodo le na severozahodu države.

Z vročino lahko pridejo suša in požari

Jedro vročine bo pokrivalo južno Italijo in Balkan, ki se bo v juliju in avgustu širilo proti severu. Meteorolog Alan Reppert pravi, da utegnejo imeti na južnem delu Balkanskega polotoka najtoplejše poletje zadnjih let. Precej vroče bo, težave pa lahko povzroča tudi suša (ogrožene bodo predvsem Srbija in severna Romunija in Moldavija). Z njo lahko pridejo pomanjkanje vode in gozdni požari. Največje tveganje za slednje bo julija in avgusta, ko bodo nevihtne strele lahko netile požare v naravi.

Vroči dnevi

Kljub vsemu pa vročih dni med junijem in avgustom, ki bi presegli 32 stopinj Celzija, ne bo toliko, kot jih je bilo lani, z izjemo Aten. Tam so lani imeli okoli 55 takih dni, letos naj bi jih bilo prek 60. V Madridu naj bi bilo takih dni več kot 45, v Beogradu in Bukarešti prek 30, v Budimpešti 20, drugod pa jih bo manj.

Zaužijte dovolj tekočin

Vremenoslovec Tyler Roys opozarja, da bodo temperature za nekatere neznosne: »Ljudje naj poskrbijo, da zaužijejo dovolj tekočine in naj pazijo na starejše in mlade, predvsem v dopoldnevih.«

Deli s prijatelji