PROBLEMATIČNO

Mesojedec nad varuhinjo zaradi Romov

Objavljeno 02. oktober 2012 22.15 | Posodobljeno 02. oktober 2012 22.12 | Piše: P. J.

Opozoril je na nerazumevanje širine romske problematike, s katero se srečujejo sosedje romskih naselij.

Za opravljanje funkcije varuha človekovih pravic je bistveno, da se nanj ne izvajajo nobeni pritiski, še najmanj z grožnjami s smrtjo, so zapisali na spletni strani LDS.

LJUBLJANA – Predstavniki dolenjske Regijske civilne iniciative za reševaje romske problematike so se danes odzvali na nedavno posebno poročilo varuhinje človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik o bivanjskih razmerah Romov v jugovzhodni Sloveniji. Tako poročilo je nesprejemljivo, predlog varuhinje pa bo povzročil širjenje konfliktov, so poudarili.

Širjenja romskih naselij ne bodo dopustili

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik omenjene iniciative Silvo Mesojedec, poročilo, ki ga je varuhinja človekovih pravic 25. septembra predstavila v državnem zboru, zagovarja legalizacijo romskih naselij, ki bi hkrati z dodeljevanjem privilegijev Romom po njegovem povzročilo širjenje konfliktov.

Po Mesojedčevih besedah je varuhinja podlegla dnevnim pritiskom politike, ki po njegovi oceni nima druge vizije, kot sta legalizacija in urejanje romskih »rezervatov«, medtem pa romska problematika v državi dobiva širše razsežnosti, je poudaril.

Dodal je, da regijska civilna iniciativa ne bo dopustila širjenja romskih naselij. Če volje lokalnih prebivalcev in sosedov romskih naselij ne bodo spoštovali, pa se bodo ti zatekli v različnim oblikam protestov, je napovedal.

Mesojedec je še opozoril na nerazumevanje širine romske problematike, s katero se srečujejo sosedje romskih naselij, na državni ravni pa, kot je dejal, ni politične volje za pripravo takega programa, ki bi Rome tudi s prisilo spravil na pravo pot.

Pozivajo k boljšemu delu policije

Dotaknil se je še odziva poslancev Pozitivne Slovenije na poročilo varuhinje, ki po njegovem z dejanskim stanjem niso seznanjeni, in dodal, da je rešitev omenjene problematike v pripravi programa zaposlovanja Romov, rešiti pa bi morali tudi težave, ki jih Romi z nelegalnim zasedanjem zemljišč povzročajo njihovim lastnikom.

Več lastnikov zemljišč v novomeškem romskem naselju Žabjak je zaradi tega podalo ovadbe, na novomeškem sodišču pa že potekajo razprave zaradi protipravnega zavzetja teh nepremičnin, je pristavil.

Slovenska pravna država do zdaj za kaj takega ni kaznovala nikogar, je še dodal Mesojedec in spomnil, da so lastniki več novomeških gostinskih lokalov pred dvema tednoma ustanovili združenje, s katerim bi radi hkrati ob pomoči varnostne službe preprečili nered, ki ga naj bi ga v njihovih lokalih povzročala romska mladina.

Novinarske konference so se udeležili tudi predstavniki civilne iniciative iz Škocjana na Dolenjskem in Kočevja, ki so opozorili na težave, ki naj bi jih imeli z Romi, pozvali pa so tudi k boljšemu delu policije in drugih državnih organov.

Deli s prijatelji