NAPOVED

Meso bi podražili za četrtino

Objavljeno 03. september 2012 20.00 | Posodobljeno 03. september 2012 19.58 | Piše: Mo. S., STA

Kljub napovedanim podražitvam bodo cene mesa v Sloveniji nižje kot v tujini, pravi direktor Celjskih mesnin.

Za koliko se bodo zvišale cene živil?

LJUBLJANA – Napovedi podražitev hrane se bodo uresničile, za koliko se bodo na trgovskih policah podražili meso, kruh in mleko, pa slovenski trgovci še ne morejo napovedati. Dobavitelji sicer pravijo, da se bo meso podražilo za do 25 odstotkov, trgovci pa se zdaj pripravljajo na pogajanja z njimi.

Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je potrdil, da so dobili napovedi proizvajalcev za podražitve nekaterih prehrambnih kategorij, predvsem mesa in kruha. »Vendar podražitve še niso realizirane, to so zgolj napovedi,« je poudaril in dodal, da želijo potrošnike zaščititi pred podražitvami. Nove nabavne vire bodo poiskali, da bodo potrošniki to čim manj občutili. Napovedi podražitev dobaviteljev potrjujejo tudi v Tušu. »Koliko bodo podražitve dobaviteljev vplivale na končne cene za kupce, je v tem hipu neodgovorno napovedati. Maloprodajno ceno določa trg in končni potrošnik, ki se na koncu odloča o posameznem nakupu,« pravijo v Tušu.

Nekatere cene že usklajene

V petek je po skupščini predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser izpostavil, da so zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo s cenami surovin, ki bodo bistveno posegle v poslovanje ne zgolj perutnine, temveč vseh tovrstnih družb. »Najavili smo, da se bodo cene v naslednjem obdobju dvignile od 7 do 15 odstotkov. Na nekaterih trgih v tujini smo že korigirali cene, v Sloveniji začenjamo s 1. septembrom,« je še dejal, danes pa dodaja, da so cene z nekaterimi trgovci že uskladili.

Vse cene le ne bodo višje

Nove cene izdelkov Žita bodo stopile v veljavo, ko s trgovci dosežejo končni dogovor, zagotovo pa to ne bo v septembru, so pojasnili v Žitu. Kruh in pekovsko pecivo bodo prilagodili za približno 3,5 odstotka, trajne pekovske in mlevske izdelke pa za približno sedem odstotkov. Zaradi novonastalih tržnih razmer bodo selektivno popravili tudi cene v nekaterih drugih kategorijah. Te bodo spreminjali glede na dogajanja na trgu in glede na njihove nabavne pogoje – ponekod bodo zato lahko cene tudi znižali (npr. čokolada in ajdova kaša).

Dražja krma, dražje meso

Zaradi hudega skoka cen surovin se podražitvam tudi v Pivki Perutninarstvo ne morejo izogniti. Tako bodo cene piščančjega mesa zvišali od 10 do 15 odstotkov. Stroški krme pri živem piščancu namreč pomenijo kar 60 odstotkov vseh stroškov. »Zavedamo se, da je potrošnikom z upadanjem njihove kupne moči vse težje, a spričo dražje krme tudi na naši strani ni drugega izhoda,« poudarja direktor trženja Pivke Damjan Oblak.

Svinjsko meso dražje za četrtino

»Cene svežega svinjskega in govejega mesa smo zvišali. Cena surovega mesa se je zvišala od 12 do 25 odstotkov, cene izdelkov pa se dvigujejo postopoma,« je pojasnil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. Z nekaterimi trgovci so zadnje mesece postopoma že dvigovali te cene, pri drugih so jih dvignili danes. Svinjsko meso se je podražilo tudi do 25 odstotkov, goveje meso pa v zadnjem obdobju do 15 odstotkov. Cene izdelkov iz mesa pa se bodo zvišale od sredine tega meseca do konca meseca, in sicer od 10 do 15 odstotkov.

»Cene mesa v Sloveniji se bodo dvignile tudi v maloprodaji, a to ostaja v Sloveniji eno od poceni in kakovostnih živil. Slovenske maloprodajne cene mesa so bile na 80 odstotkih evropskega povprečja, že samo v primerjavi z Avstrijo so nižje do 40 odstotkov,« pravi Krivec in dodaja, da bodo kljub podražitvi cene mesa v Sloveniji še vedno nižje kot v tujini. Zato tudi ne pričakuje upada prodaje, ker slovensko meso glede na kakovost ostaja eno od cenejših živil.

Deli s prijatelji