NA KOŽO

Mesec mladosti

Objavljeno 21. april 2012 00.15 | Posodobljeno 21. april 2012 00.22 | Piše: Bojan Budja

In kje so potem Jožekovi socialistični milijoni, prisluženi tudi ali predvsem s slovenskimi žulji?

Bojan Budja.

Za mnoge je prihajajoči maj najlepši mesec v letu. Nič čudnega. V kombinaciji z ostankom aprila nas že njegovi prvi dnevi počitniško osrečijo. Nič kriva ali dolžna bo velika večina že čez nekaj dni začela enotedenski oddih. Maju smo včasih rekli tudi mesec mladosti, v tistih cvetočih majskih dneh je oseba po imenu Josip Broz - Tito gladila in božala svojo mladino. Nakar mu je ta v zameno za skrb in ljubezen na predvečer 25. maja slavnostno predala štafeto mladosti. V njej so se skrivale najlepše želje za rojstni dan ljubljenega vodje. Početje je bilo desetletja zakon, tako je bilo pač odločeno. Kot je bilo v tistih časih v eni glavi v imenu 20 milijonov odločeno vse.

Takrat so nas učili, da je današnji mladeži bolj ali manj neznani tovariš Tito poosebljenje enakopravnosti, poštenja, pravičnosti. Morali smo verjeti. Vsaj navzven. Kapitalizem je bil gnil, socializem pa od bogov Marxa in Lenina dan. Temu primerno smo se objemali in bratili z nami enakimi, eden izmed največjih Titovih in torej tudi naših prijateljev je bil Fidel Castro. Njegova Kuba je kakih 12 letalskih ur daleč, a Castro nam je bil blizu, tako rekoč tu, del nas. Jožeka že dolgo ni več, Fidel še živi. Postal je Raul, svoja načela pa je odtlej spremenil kvečjemu za velikost mišjega uda.

Ameriški Forbes, ugledna revija, ki jo berejo milijoni zemljanov, je pred tedni objavil novo lestvico dolarskih milijarderjev. Na vrhu je s 70 milijardami mehiški telekomunikacijski mogotec Carlos Slim, najbogatejši Evropejec je za 30 milijard lažji Francoz Bernard Arnault. Sicer pa najnovejši elitni klub šteje že 1126 zemljanov, 11 več kot leta 2010, Slovencev na seznamu še ni. Čeprav tega nihče posebej ne omenja, je član kluba tudi Castro. Še pred nekaj leti ga je na stotine evrskih milijonov uvrščalo celo na sedmo mesto, njegovo bogastvo je bilo denimo dvakrat težje od onega, ki ga premore britanska kraljica Elizabeta II.

Tito in Castro sta si bila vzornika. V vsem. In kje so potem Jožekovi socialistični milijoni, prisluženi tudi ali predvsem s slovenskimi žulji? V primerjavi z njimi so veleposlaništvo v maroškem Rabatu ter rezidence v brazilskem São Paulu, tanzanijskem Dar es Salaamu in Maliju, ki smo jih iz naslova druženja v Titovi Jugi dobili prejšnji mesec, komajda vredni štirih zavitkov havank.

Deli s prijatelji