V PARLAMENTU

Mesec jih je slišal od Cerarja: Govorite o nečem, česar ni

Objavljeno 14. julij 2015 23.25 | Posodobljeno 14. julij 2015 23.24 | Piše: STA, Mo. S.

Premier Miro Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja.

Luka Mesec.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je v državnem zboru (DZ) danes odgovarjal na poslanska vprašanja. V odgovoru na dve vprašanji o davčnih spremembah je zagotovil, da se vlada zavzema za pravično davčno obremenitev. Davčna reforma je v pripravi. Prav tako se je Cerar dotaknil pozitivnih gospodarskih trendov v državi, ki jih moramo po njegovem izkoristiti za strukturne spremembe.

Govori o stvareh, ki jih ni?

Poslanec ZL Luka Mesec je Cerarja povprašal o napovedani ukinitvi četrtega dohodninskega razreda. S tem bi po njegovem mnenju država 0,34 odstotka najbogatejšim državljanom podarila darilo v znesku od 15 do 20 milijonov evrov.

Cerar je pojasnil, da uradnega predloga o tem ukrepu še ni. Gre za ukrep iz leta 2013, ki je bil podaljšan do konca letošnjega leta, zato bo treba razpravljati o tem, ali ga podaljšati ali ne. A če finančno ministrstvo razmišlja o odpravi dohodninskega razreda s 50-odstotno obdavčitvijo, to še zdaleč ne pomeni, da je bila odločitev sprejeta, je poudaril. Ministrstvo za finance pripravlja predloge. »Ko bo o tem obvestilo vlado oziroma koalicijo, bomo o tem odločali. Za zdaj pa govorite o nečem, česar ni,« je poudaril premier.

Cerar je sicer opozoril na zelo visoke stroške dela v Sloveniji, še posebej ko gre za visoko kvalificirane kadre, ki zato bežijo v tujino. »Znižanje stroškov dela je potrebno, a hkrati je treba upoštevati socialno pravičnost,« je dejal. Posvaril je tudi pred metanjem vseh najbogatejših, tudi menedžerjev, v isti koš. Nekateri so zelo kakovostni. »Nismo za to, da bi bogatejši še bolj bogateli na račun revnejših slojev. Prizadevamo si za socialno pravičnost, hkrati pa za davčno shemo, ki bo spodbujala konkurenčnost gospodarstva in zaposlitve visokokvalificiranih delavcev,« je dejal premier.

Davčna reforma je v pripravi

Drugo vprašanje, prav tako na temo davkov, je Cerarju postavil poslanec NSi Matej Tonin. Ta je opozoril na potrebo po davčni reformi. Gospodarska rast trenutno namreč ni posledica strukturnih prilagoditev, ampak povečanega izvoza zlasti v države, ki gospodarsko dobro stojijo. »Želimo si, da bi potrebne prilagoditve opravili danes, ko nismo pod prisilo,« je pojasnil in dodal, da je njihov cilj zelo preprost, in sicer naj čim več ljudi plačuje čim nižje davke.

Cerar je poudaril, da si tega »vsi želimo«. A kot predsednik vlade mora to vključiti v realni kontekst naših možnosti. »Prizadevali si bomo, da poskušamo v prihodnje z davčno politiko razbremeniti tiste, ki to zaslužijo, in tudi obremeniti tiste, ki to zaslužijo,« je dejal.

Premier je znova opozoril, da sta v Sloveniji nadpovprečno obremenjeno delo in potrošnja, podpovprečno pa kapital, s čimer se že nakazujejo možnosti za spremembe. Ob tem pa vlada dela za odpravo administrativnih ovir in povečanje učinkovitosti pobiranja javnih dajatev z ukrepi, kot so na primer davčne blagajne. Znova je omenil tudi možnost uvedbe nepremičninskega davka. Davčna reforma je v pripravi, je zagotovil Cerar in dodal, da bodo vladni strokovnjaki temeljito preučili vse predloge, ki bodo na mizi, tudi predloge NSi. Dodal je še, da bi morali v Sloveniji spremeniti tudi davčno kulturo. Davki so namreč prispevki, ki se jim davkoplačevalci ne bi smeli želeti zgolj izogniti, se pa morajo povrniti ljudem v obliki javnega zdravstva, šolstva, pomoči ljudem v stiski. Vlada mora biti zato dober gospodar, ki bo odgovorno razpolagal s pobranim denarjem.

Varčevalnih ukrepov še ne smemo odpraviti

Zadnje vprašanje Cerarju je zastavil poslanec Jan Škoberne (SD). Spomnil je na pozitivne kazalnike gospodarske rasti, zanimalo pa ga je, kako bo vlada zagotovila, da bodo pozitivnih učinkov deležni tudi ljudje. Vlada si po besedah Cerarja želi, da bi čim prej lahko več sredstev namenili za izboljšanje življenjskega standarda ljudi. A ugodnejše makroekonomske pogoje moramo po njegovem izkoristiti za dodatne strukturne reforme, saj bomo le tako lahko dolgoročno stabilni in uspešni ter bomo lahko omogočili ljudem več. Tudi varčevalnih ukrepov še ne smemo odpraviti, saj bi nas to peljalo nazaj v krizo, je opozoril. Vlada se trudi predvsem za to, da bi povečala zaposlovanje in omogočila ljudem, da bodo z lastnim delom lahko zaslužili dovolj za spodoben življenjski standard, je pojasnil premier.

Deli s prijatelji