MARKIŠAVCI – Mesar Janez Kodila iz Markiševcev je obrtnik leta. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je dvanajstič podelila priznanje Obrtnik leta, ki ga je prejel za svojo delovno predanost in poslovno odličnost. Za najstarejšega obrtnika leta so razglasili čevljarja Aleksandra Vukovića iz Kopra in podelili 68 mojstrskih diplom že 14. generaciji mojstrov in mojstric. Nominiranci za priznanje Obrtnik leta so bili še kovinar Srečko Brus iz Logatca, steklar in gradbinec Ismet Hamzić iz Ljubljane, vrtnar in cvetličar Miroslav Kurbus iz Melov pri Radencih, oftalmolog Franc Šalamun iz Nove Gorice in Ludvik Špan, lastnik Avtocentra Špan iz Brezovice.
|
»Obrtniki so se pred 45 leti prostovoljno združili v želji, da bi našli svoj prostor v družbi, si povrnili ugled in da bi se njihov glas slišal glasneje in dlje. Cilj stanovske organizacije pa je vseskozi ostal enak – na vse mogoče načine pomagati obrtnikom, da bi lažje in bolje delali ter živeli. To ostaja temeljni cilj naše organizacije tudi v prihodnje,« je na začetku slovesnosti dejal Branko Meh, predsednik OZS.
Tretja generacija
Podjetniško pot je Janez Kodila iz Markišavcev začel pri očetu, samostojno dejavnost pa od leta 1992 nadaljuje v lastnem podjetju. Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke. V letu 2002 je uvedel proizvodno specializacijo in se usmeril iz majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov. Ustvaril je blagovno znamko Kodila, ki se je v desetletju že dobro uveljavila na slovenskem trgu. Njegova dejavnost je v regiji in širše v Sloveniji ter Evropi prepoznavna po tradicionalnih prekmurskih okusih. Posebej slovijo po ohranjanju in razvoju tradicionalnih mesnin, v katerih se izražajo lastne recepture ter stari, preizkušeni in izboljšani postopki predelave mesa in inovativne energetsko varčne tehnologije. Pod sloganom »Ko veš, kaj ješ« se skrivajo kakovostne surovine iz kontrolirane reje njihovih kooperantov, pri predelavi mesa pa pri Kodili, kjer je zaposlenih 22 ljudi, dodajajo samo sol in začimbe in si za dokončanje izdelkov vzamejo čas. Kakovost ima pri njih prednost pred količino, kar potrjujejo številne sejemske nagrade in certifikati kakovosti. V letu 2013 so končali investicijo v povečanje kapacitet in prenovili proizvodne prostore, v objekt pa so vključili tudi doživljajsko kulinarični center s trgovino. Novi prostori pomenijo kakovostni premik v proizvodnji, saj omogočajo zorenje kakovostnih mesnin v pogojih, ki se kar najbolj približajo naravnim razmeram. V ta namen so izdelali zorilnice z ilovnatimi ometi, kjer šunke zorijo z inovativno tehnologijo »štirih letnih časov«. Tehnologija, ki je plod lastne inovativnosti in temelji na visokoenergetski učinkovitosti, omogoča, da se v štirih različnih zorilnicah ustvarjajo klimatski pogoji, podobni naravnim v posameznem letnem času.
Šel na počitnice in ostal ...
Najstarejši obrtnik leta pa je postal Aleksandar Vuković, ki je davnega leta 1958 prišel na počitnice v Koper in tam ostal vse življenje. Za odličnega čevljarja se je takoj našlo delo, in čeprav se je do današnjih dni njihovo število prepolovilo, najboljšim dela ne manjka. Bil je prvi, ki je imel ustrezno izobrazbo za izdelavo ortopedske obutve, znan pa je bil predvsem po izredno kakovostnih unikatnih čevljih. Ves čas poudarja pomen zdravih usnjenih in precizno izdelanih čevljev. Vuković jih še vedno šiva z dvestoletno singerico.