POT IZ KRIZE

Mertelj: Ni problem višina, ampak obdavčenost plač

Objavljeno 28. april 2013 00.08 | Posodobljeno 28. april 2013 00.09 | Piše: Ma. F.

Med sindikati in vlado potekajo vroča pogajanja. Dogovor bo treba doseči, drugače bo Bruselj odločal o naši usodi.

Direktor podjetja Datalab Andrej Mertelj.

LJUBLJANA – V zadnjih dneh je veliko govora o varčevalnih ukrepih, ki jih mora vlada čim prej uskladiti in poslati v Bruselj, kjer bodo nato odločali o naši usodi. Sindikati se z vladnih predlogom glede regresa in zniževanja dodatka za delovno dobo ne strinjajo. Medtem ko čas neusmiljeno teče, pa so pogajanja vse bolj zaostrena. Policijski sindikat je v današnjem sporočilu za javnost sporočil, da zaostrenih stavkovnih aktivnosti za zdaj ne bodo preklicali. Nadaljevali jih bodo kot »zadnje resno opozorilo vladi, da zaposleni po štirih letih odrekanja, jemanja in sladkih obljub politike o pravnem in poštenem sistemu ter kaznovanju odgovornih za nastali položaj plač in drugih pravic iz delovnega razmerja v policiji in ministrstvu več ne dajo«.

Izvršilna in zakonodajna veja oblasti sprejemali napačne odločitve

Vladni paket reform pa predvideva tudi nove davke za vse, kar je dvignilo nemalo prahu. Kot je na novinarski konferenci povedal Karl Erjavec, bi bil davek začasen, njegova stopnja pa bi bila odvisna od prihodka posameznika. Ne bi pa veljal za tiste, ki imajo dohodke nižje od minimalne plače.

»V tej državi nihče noče prevzeti odgovornosti za situacijo v kateri smo,« je v pogovoru na Pop TV povedal Branimir Štrukelj, ki meni, da sta za stanje odgovorni izvršilna in zakonodajna veja oblasti, kjer so sprejemali napačne odločitve. »Če ukrepi niso časovno omejeni, potem ne gre za iskanje izhoda iz krize, ampak za permanentna znižanja v javnem sektorju, kar pa ne bi bilo dobro, ker bi se delo razvrednotilo«, o novih varčevalnih ukrepih vlade meni Štrukelj.

Dogovor bo potreben, drugače bo zmanjkalo denarja

»Dalj časa bomo odlašali z resnimi ukrepi, hujše bodo posledice,« pa je stanje Slovenije v EU komentiral Igor Antaver iz Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije. »Bojim se, da bodo posledice slabše, kot če bi se sindikati in vlada dogovorili. Zdaj samo kumuliramo dolg, težave se povečujejo, prav tako tudi obresti in javni dolg. Bojim se, da bodo rezi bistveno bolj trdi«, je izrazil zaskrbljenost. Izpostavil je tudi verjetnost, da v nekem trenutku tega ne bo več mogoče financirati, saj je vprašanje, koliko časa bo zdržala zadeva, glede na to, da so »krave suhe«. Meni tudi, da se vedno »nekdo nekaj brani, ne iščemo pa poti, kako priti iz te krize«. »Prej ko slej se bodo morali dogovoriti, drugače denarja več ne bo,« je še povedal.

»Ni problem višina plač, ampak obdavčenost plač«, pa je vladne ukrepe o zniževanju plač komentiral direktor podjetja Datalab Andrej Mertelj. »Naše plače so bruto primerljive z avstrijskimi, neto pa niti približno ne,« je pripomnil Antaver, ki meni, da imamo problem nezaupanja. »Na drugi strani imamo egotripe posamičnih skupin, na tretji strani nekredibilno politiko, ki nas je pripeljala iz zgodbe o uspehu do tega, da kdor se bo lahko selil, se bo selil,« je napovedi o dvigu davkov komentiral Antaver.
 

Deli s prijatelji