PROTI

Merše: »Zakonik bo na referendumu zavrnjen«

Objavljeno 03. februar 2012 20.12 | Posodobljeno 03. februar 2012 20.12 | Piše: S. J.

Predsednik društva Družinska pobuda se je s kompromisnim predlogom želel izogniti referendumu, a mu ni uspelo.

Aleš Primc in njegov jasni ‘ne‘ družinskemu zakoniku.

LJUBLJANA – »Na referendumu bom glasoval proti Družinskemu zakoniku, saj ta bistveno premalo ščiti koristi otrok, prinaša polno pravnih nejasnosti in možnosti zlorab,« je v MMC-jevi spletni klepetalnici zapisal Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda. Njegovo društvo je v ponedeljek presenetilo z novo pobudo o kompromisnem Družinskem zakoniku, ki pa širšega odobravanja ni požela.

Dela, kar misli, da je prav

»Nagnjen sem k temu, da delam, kar mislim, da je prav. To ni vedno najbolj prijetno, a tudi mirna vest je pomembna. Pri samem zakoniku se angažiram predvsem zaradi skrbi za koristi otrok. Če pogledate kompromisni predlog, ki sem ga predlagal, so v njem predvsem spremembe, ki bi zaščitile in zagotovile čim večjo korist otrok in preprečevale mogoče zlorabe,« je na vprašanje, zakaj se je sam angažiral pri Družinskem zakoniku, odgovoril Merše.

»Zakonik bo na referendumu zavrnjen«

Na vprašanje, kako bo glasoval o Družinskem zakoniku  in kakšne so možnosti, da referendum uspe, je Merše odgovoril: »Mislim, da je v Sloveniji še dovolj zdravega razuma in posluha za koristi otrok, da bo zakonik na referendumu zavrnjen. Na referendumu bom glasoval proti Družinskemu zakoniku, saj ta bistveno premalo ščiti koristi otrok, prinaša pa polno pravnih nejasnosti in možnosti zlorab.«

Otroci bodo prikrajšani za mamo in očeta

Otroci naj bi bili po njegovem mnenju  zaradi novega zakonika prikrajšani. Pravi, da zakonik omogoča, da bodo nekateri otroci načrtno in zavestno postavljeni v položaj, da bodo prikrajšani bodisi za mamo bodisi za očeta. V 60. členu naj bi bila podlaga za kasnejše pritiske za uzakonitev umetne oploditve za lezbijke in celo nadomestnega materinstva (kupovanje otrok) za geje.

Strah pred drugačnimi

Na vprašanje, ali ga je strah, da se bo zmanjšala vrednost zakonske zveze in družine, je odgovoril: »To se je na nezakonit način skozi delavnice homoseksualnih in nekaterih drugih aktivistov na šolah dogajalo že zdaj, dokler ni minister, na opozorilo staršev, tega prepovedal. Če bo zakonik potrjen v veljavni obliki, bodo taki posegi v naše otroke lahko postali zakoniti.«

»Druge skupnosti posegajo v naše«

Merše pravi, da nima nikomur namena urejati življenja. Največjo težavo pri Družinskem zakoniku vidi v tem, da po njegovem sploh ne gre za urejanje istospolnih družin. Po njegovem mnenju, naj se za njih ne bi nič spremenilo, problematično se mu zdi le pojmovanje zakonske zveze in družine.  Merše pravi: »Z drugimi skupnostmi se sploh ne bi ukvarjal, če ne bi v zakoniku dobile priložnosti posegati v naše.«

Predlagal institut socialnega partnerstva

Merše je mnenja, da so otroci, ki živijo v istospolnih družinah obravnavani enako kot otroci v rekombiniranih družinah ter so zavarovani in zaščiteni enako kot ti otroci, saj so tem tudi najbolj podobni. Ravno zaradi tega je predlagal vpeljavo instituta socialnega starševstva. Merše je dodal, da ne razmišlja o tem, kakšne nadaljnje ukrepe bo sprejel, če referendum ne uspe, saj je prepričan, da bo zakonik na referendumu padel.

V Zaresu razočarani

V Zaresu obžalujejo, da so se v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok odločili vložiti zbrane podpise za razpis referenduma o Družinskem zakoniku in tako odložili začetek uveljavitve zakona, ki po 35 letih, v skladu z novo družbeno realnostjo in s poudarjeno skrbjo za koristi otrok, celostno ureja družinsko pravo ter prinaša številne strokovne izboljšave in višjo raven pravne varnosti za nas vse, ne glede na to, v kakšni obliki življenjske skupnosti živimo.

Do pobudnikov referenduma proti Družinskemu zakoniku so kritični tudi v SD. Poslanka dr. Andreja Črnak Meglič je zapisala, da nad današnjo vložitvijo podpisov za referendum ni presenečena, vendar Socialni demokrati na barantanje s človekovimi pravicami ne bodo pristali, saj so zapisali, da samo slepec ne vidi, da Družinski zakonik prinaša večjo varnost, zaščito in več družine za vse otroke.

Odzivi koalicijskih strank

Prav tako so v  Listi Virant razočarani, da je danes prišlo do vložitve podpisov za referendum o Družinskem zakoniku, saj je ta dober, pripravljen z vso skrbnostjo. Tudi oni pojasnjujejo, da vsem veliko prinaša, nikomur pa ničesar ne jemlje.

Nasprotno pa v NSi izpostavljajo, da tradicionalna oblika družine predstavlja osnovno družbeno celico, kar je treba zaščiti. Hkrati obžalujejo, da ni prišlo do kompromisne rešitve, s katero bi se izognili referendumu in s tem tudi ideološkim polemikam, ki jih Slovenija danes zagotovo ne potrebuje. NSi bo v predreferendumski kampanji aktivno sodelovala, napovedujejo.

Deli s prijatelji