SANACIJA

Merkur bo dokapitaliziran

Objavljeno 22. oktober 2012 15.18 | Posodobljeno 22. oktober 2012 15.18 | Piše: T. L., STA

Tako se glasi sklep lastnikov Merkurja po današnji skupščini.

Kdo bo reševal Merkur?

NAKLO – Lastniki nakelskega Merkurja so na današnji skupščini izglasovali dokapitalizacijo družbe s konverzijo terjatev, vendar v znesku 85,4 milijona evrov, ne pa 90 milijonov, kot je načrtovala uprava. Kot je po skupščini poudaril predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak, sanacija Merkurja poteka v skladu z načrti.

Pogajanja od začetka junija

Prisotni delničarji so danes 100-odstotno glasovali za povečanje kapitala. »Cilji današnje skupščine so doseženi,« je bil zadovoljen Pesjak, ki je pojasnil, da je tudi za 4,6 milijona evrov nižja dokapitalizacija od načrtovane še vedno ustrezna in rešuje trenutno največji problem Merkurja, to je kapitalsko ustreznost.

Izglasovana dokapitalizacija z bančnimi upniki, s katerimi se je vodstvo Merkurja pogajalo od 4. junija, zagotavlja nadaljevanje poslovno-finančne sanacije. Družba si bo okrepila kapitalsko ustreznost in likvidnost.

Štiri banke odstopile

Pri dokapitalizaciji, ki mora biti vplačana do 10. novembra, bo namesto 15 bank in dveh podjetij sodelovalo 11 bank in Iskratel. Za sodelovanje pri finančni konsolidaciji Merkurja pa se spet niso odločile nekatere tuje banke. Svoj prispevek k sanaciji podjetja pa so dodali dobavitelji trgovskega blaga, saj so še podaljšali plačilne roke.

Poslovni rezultati boljši

Merkur sicer letos izboljšuje rezultate poslovanja, ki so bili v prvi polovici leta za približno 17 odstotkov boljši kot enako obdobje lani. Oktobrska prodaja je za zdaj sicer nekoliko slabša od pričakovanj, Pesjak pa vseeno računa, da bo Merkur letos dosegel 10 odstotkov več prihodkov iz poslovanja kot lani. Ob tem naj bi iz poslovanja zabeležil tudi od enega do dva milijona dobička.

Deli s prijatelji