JAVNOMNENJSKA ANKETA

Merjenje Novic: smo dežela dobrih ljudi

Objavljeno 09. februar 2015 12.41 | Posodobljeno 09. februar 2015 12.41 | Piše: Bojan Budja

Od danes vsak mesec javnomnenjska anketa Slovencih novic in Dela Stik.

Bralke in bralci Novic ste s svojimi donacijami prek sklada Ivana Krambergerja pomagali tudi mladi slepi pevki iz Trbovelj, Anji Pustak Lajovic. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Tudi Slovenske novice bodo poslej enkrat na mesec merile slovenski javnomnenjski utrip. Vsakovrstni. In to s pomočjo Delovega oddelka za tržne raziskave, Stik imenovanega. Stalnica bo le ena, vsakič bomo namreč izmerili trenutno priljubljenost političnih strank, zavedajoč se, da nam prav te – hočeš, nočeš – posredno ali neposredno pišejo naše usode. Tako ali drugače so premnogim pod Alpami tudi tlakovale pot v revščino. In prav slednji smo z razlogom namenili vsebinski del premiernega merjenja javnega mnenja, ki pa bo vsak mesec odsev sprotnega najodmevnejšega dogajanja. Kajpak predvsem po okusu vas, bralke in bralci Slovenskih novic.

V tokratni anketi ste le potrdili, da v Sloveniji živijo ljudje dobrega in širokega srca. Debela polovica, kar 60 odstotkov, vas je v zadnjih dvanajstih mesecih tako ali drugače sodelovala v razno raznih dobrodelnih akcijah. Večina preostalih je tako ali tako pomoči potrebnih! Največ ste pomagali denarno, preostali pa z oblačili, hrano, četrtina tudi s prostovoljnim delom, nekateri z vsem. V imenu tistih, ki ste jim pomagali, hvala! Posebno pa smo veseli, da ste anketiranci prepoznali tudi naš Krambergerjev sklad, ki domuje pod streho Rdečega križa in ki je doslej dostojanstva ter ponosa oropanim Slovenkam in Slovencem v vseh teh letih razdelil že domala pol milijona evrov. Ter tako premnogim vrnil izgubljeni nasmeh na obraz, predvsem pa vero in upanje. A ker se lahko pot na boljše, lepše praviloma začne že na volitvah, smo preverili, katero stranko bi obkrožili, če bi bile volitve jutri. Nič pretresljivo novega, kaže današnja tabela. Čas in razmere bodo pokazali, kaj se za tako bolj ali manj nespremenjeno podobo skriva v resnici. Lahko da tudi apatija, malodušje. Navsezadnje je domala tretjina anketiranih odvrnila, da se bodisi ne bi udeležila volitev bodisi ne bi volila nobene stranke, slaba petina pa se ni mogla odločiti, kateri nameniti svoj glas. Počakajmo na marec.

Kaj pravi tokratna javnomnenjska raziskava?

Če bi bile jutri volitve, katero od strank bi volili?


16, 8 % Stranka Mira Cerarja
14, 8 % Slovenska demokratska stranka – SDS
6,7 % Združena Levica
6,3 % Socialni demokrati – SD
3,0 % Nova Slovenija – NSi 
2,9 % Demokratična str. upok. – Desus
1,0 % SLS - Slovenska ljudska stranka
1,0 % Zavezništvo Alenke Bratušek
0,3 % SNS - Slovenska nacionalna stranka
0,3 % Verjamem
0,3 % Zeleni Slovenije
0,2 % Pozitivna Slovenija
17,7 % ne vem
14,1 % ne bi se udeležil volitev
14, 6 % ne bi volil nobene stranke 

image

Ali ste v zadnjih 12 mesecih kakor koli sodelovali v dobrodelnih akcijah?

59 % Da
40 % Ne
1 % Ne vem

Kateri izmed naštetih dobrodelnih organizacij najbolj zaupate?

27 % Anina zvezdica
19 % Slovenska Karitas
17 % Zveza prijateljev mladine Slovenije
14 % Rdeči križ Slovenije
4 % Unicef Slovenije
2 % Krambergerjev sklad
14 % Ne vem
3 % Drugo

Kako ste sodelovali oz. pomagali v dobrodelnih akcijah?

65 % Finančno
31 % Prispeval sem oblačila ali material
25 % Prostovoljno delo
16 % Prispeval sem hrano
3 % Drugo

Deli s prijatelji