PRESTRUKTURIRANJE

Mercatorju za tri mesece podaljšali moratorij na plačilo glavnic kreditov

Objavljeno 27. december 2013 17.21 | Posodobljeno 27. december 2013 17.21 | Piše: STA, A. L.

Mercator ima za nekaj manj kot milijardo evrov dolga, od tega nekaj več kot 40 odstotkov kratkoročnih oziroma kratkoročnih delov dolgoročnih posojil.

LJUBLJANA – Mercator je od večine posojilodajalcev prejel obvestila o odobritvi oziroma soglasju k predlaganemu okvirnemu dogovoru o prestrukturiranju dolgov družbe. S tem je bil ponovno podaljšan tudi moratorij na odplačilo glavnic vseh kreditnih obveznosti trgovca, tokrat do vključno 31. marca 2014. Mercator se je nazadnje za moratorij z bankami upnicami dogovoril konec junija. Kot so pred časom pojasnili v družbi, ne gre za klasični moratorij, ki zahteva dodatne zaveze. Gre za to, da Mercator usklajuje možnosti odplačevanja svojih obveznosti z denarnim tokom, s tem pa tudi zmanjšuje tveganje refinanciranja.

Iz četrtletja v četrtletje manjša izguba

Mercator ima za nekaj manj kot milijardo evrov dolga, od tega nekaj več kot 40 odstotkov kratkoročnih oziroma kratkoročnih delov dolgoročnih posojil. Z zmanjšanjem kratkoročnih obveznosti želijo svoje poslovanje še bolj optimizirati, do leta 2016 pa ciljno doseči 3,5-kratnik razmerja med neto dolgom in EBITDA, poslovnim izidom pred davki, obrestmi in amortizacijo. Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je na novinarski konferenci sredi novembra dogovor z bankami upnicami označil za prvi pomemben korak k stabilizaciji poslovanja. Skupina Mercator je leto 2012 sklenila s slabimi 104 milijoni evrov izgube, izgubo pa beleži tudi letos, čeprav jo iz četrtletja v četrtletje zmanjšuje.

Zmanjševanje izgube se mora nadaljevati, ključno pa je, da Mercator uspešno izvede proces finančnega prestrukturiranja dolga, je tedaj dejal Balažič.

Mercator naj bi se iz rdečih številk izvil v zadnjem letošnjem četrtletju. Za prihodnje leto je Balažič pred nekaj tedni napovedal izboljšanje rednega poslovanja, med drugim pa se bo nadaljeval prekinjen postopek monetizacije, Mercator se bo vrnil v mestna središča in se osredinil na manjše trgovine, organizacija pa bo vitkejša in učinkovitejša.

Bo Agrokor znova odstopil od pogodbe?

Mercator je v postopku prodaje hrvaškemu Agrokorju. Lastniki 53-odstotnega deleža Mercatorja so se pred poletjem z Agrokorjem dogovorili o prodaji svojega deleža po ceni 120 evrov za delnico oziroma skupaj 240 milijonov evrov. Tokrat se Agrokor za največjega slovenskega trgovca poteguje že drugič, zaradi precejšnjih dolgov in težav pri pridobivanju virov za financiranje nakupa pa tudi tokratni poskus prevzema spremljajo medijske zgodbe, da bi hrvaška družba morda znova odstopila od pogodbe.

Deli s prijatelji