PRIPRAVE

Mercator znova v prodajo

Objavljeno 13. avgust 2012 11.51 | Posodobljeno 13. avgust 2012 11.49 | Piše: P. J., STA

Hrvati naj bi že pred nekaj meseci začeli priprave za prevzem Mercatorja.

Zelena luč za prodajo Mercatorja je blizu

LJUBLJANA, LAŠKO – Po propadli prodaji večinskega deleža Mercatorja v začetku letošnjega leta se Pivovarna Laško, banke in NFD znova pripravljajo na prodajo svojih deležev v trgovski družbi. Mercator bodo tudi tokrat poskusili prodati skupaj in tako iztržiti najboljšo možno ceno. Osnutek konzorcijske pogodbe je že pripravljen.

V nakup ponovno Agrokor

Po neuradnih informacijah se skupne prodaje večinskega deleža največjega slovenskega trgovca vnovič lotevajo isti akterji, ki jim v začetku leta Mercatorja ni uspelo prodati hrvaškemu Agrokorju. Poleg družb iz skupine Pivovarne Laško, ki imajo skupaj v lasti 23,34-odstotni delež Mercatorja, naj bi tako k skupni prodaji pristopili še NLB, Banka Celje, Abanka Vipa, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria bank, NKBM ter sklada NFD 1 in NFD Holding.

Da si Pivovarna Laško želi vnovičnega oblikovanja konzorcija prodajalcev Mercatorja, je že po zadnji seji nadzornega sveta Pivovarne Laško zatrdil njegov predsednik Vladimir Malenković. Takrat je dejal, da so se nadzorniki Laškega do osnutka konzorcijske pogodbe tudi opredelili in upravi družbe podali priporočila. Odgovori bank glede oblikovanja prodajnega konzorcija za Mercator so skopi. V NLB, ki je 11-odstotna lastnica Mercatorja, o tem molčijo, v Abanki pa poudarjajo, da v skladu s poslovno politiko namer glede nakupov oziroma prodaje lastniških naložb ne komentirajo.

Hypo si želi strateškega partnerja

Hypo Alpe Adria si kot eden izmed upnikov Mercatorja prizadeva, da se za družbo najde strateški partner. Banka podpira vse predloge, ki bodo največjega slovenskega trgovca in hkrati eno največjih in najuspešnejših trgovskih verig popeljale v stabilno in dolgoročno prihodnost. »Podrobnosti posameznih odločitev in procesov zaradi zaščite interesov vseh vpletenih strani ne moremo komentirati,« so še navedli v banki.

UniCredit Banka Slovenija skrbno proučuje vse poslovne priložnosti, so glede oblikovanja konzorcija povedali v banki, kjer, kot pravijo, poslujejo v skladu z vsemi pravnimi normami in dobro poslovno prakso, dodatnih informacij o obstoječih oziroma potencialnih poslih pa zaradi varstva poslovnih interesov ne morejo razkrivati. V Gorenjski banki so povedali, da so še vedno zainteresirani prodati svoj delež v Mercatorju, pri čemer menijo, da bi bila prodaja prek konzorcija lastnikov, zainteresiranih za prodajo, uspešnejša. Lastniki Mercatorja so v zadnjih letih že večkrat skušali prodati svoje deleže v trgovski družbi. Resneje se je Mercator znova začel prodajati lansko poletje, ko so se za skupno prodajo odločili Pivovarna Laško, banke in NFD.

Hrvati pripravljajo prevzemno ponudbo

Potem ko se konzorcij prodajalcev, predvsem zaradi številnih nasprotovanj prodaji, z Agrokorjem ni uspel dogovoriti, so Hrvati 7. februarja letos umaknili ponudbo za odkup 52,10-odstotnega deleža deleža Mercatorja, v kateri so za delnico ponujali 221 evrov. V Agrokorju so namreč menili, da bi proces prodaje lahko trajal še zelo dolgo, pri čemer možnost uresničitve transakcije pod zadovoljivimi pogoji ni zagotovljena.

Po poročanju nekaterih hrvaških medijev naj bi sicer že pred nekaj meseci v Agrokorju stekle priprave na prevzem Mercatorja in prevzemna ponudba bi lahko bila objavljena v septembru. Toda Hrvati zdaj najverjetneje čakajo tudi na nadaljnje korake lastnikov Mercatorja. Prav vsi namreč krvavo potrebujejo sveža sredstva in si želijo naložbo v Mercator čim prej prodati.

Je pa seveda vprašanje, koliko bodo lastniki Mercatorja iztržili za delnico. Agrokor vsekakor ne bo več ponudil 221 evrov, a hrvaški mediji navajajo, da bo ponujena cene vseeno vsaj za 50 evrov višja od cene, ki jo Mercator dosega na borzi. Te dni se delnica Mercatorja giblje okoli 120 evrov.

Deli s prijatelji