NADZORNIKI

Mercator v zadnjem trenutku o prevzemu Laškega

Objavljeno 19. januar 2012 08.56 | Posodobljeno 19. januar 2012 08.56 | Piše: P. J., STA

Ponudbo morajo objaviti 30 dni po objavi namere, rok zapade v nedeljo.

Mercator bi lahko bil prodan že v nekaj tednih

LJUBLJANA – Nadzorni svet Mercatorja bo danes dopoldne na seji najverjetneje razpravljal tudi o nameri trgovske družbe za prevzem Pivovarne Laško. Pričakovati je, da se bodo nadzorniki opredelili do morebitne objave prevzemne ponudbe za Laško, ki jo mora Mercator skladno s 23. decembra objavljeno namero objaviti do konca tedna.

Prevzemna pobuda glavna tema

Dnevni red današnje seje nadzornega sveta Mercatorja uradno ni znan. V Mercatorju namreč zadeve ne komentirajo, povedali so le, da bo nadzorni svet obravnaval teme v skladu s finančnim koledarjem. Toda morebitna objava prevzemne ponudbe za Laško bo glede na časovnico skoraj zagotovo glavna tema.

Skladno z zakonom o prevzemih mora Mercator ponudbo za prevzem Pivovarne Laško objaviti najkasneje v 30 dneh po objavi namere. Ker 30-dnevni rok zapade v nedeljo, bo že v petek jasno, ali bo Mercator prevzemno ponudbo tudi dejansko objavil ali ne.

Če se Mercator odloči, da ponudbe za prevzem Pivovarne Laško ne bo objavil, skladno z zakonom eno leto ne sme objaviti nove ponudbe za prevzem, razen če za to pridobi soglasje Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Resna namera ali zgolj obramba?

Po objavi Mercatorjeve namere za prevzem Pivovarne Laško se je sicer ugibalo, ali gre pri tem zgolj za obrambni manever. V teku je namreč postopek skupne prodaje 52,10-odstotnega deleža Mercatorja; med prodajalci je s 23,34-odstotnim deležem tudi Laško, ta pa mora zaradi prevzemnih postopkov pred kakršno koli odločitvijo o morebitni prodaji delnic hrvaškemu Agrokorju dobiti tričetrtinsko soglasje delničarjev.

V Mercatorju sicer zatrjujejo, da so njihovi nameni o prevzemu Pivovarne resni, saj bi lahko s strateško povezavo dosegli številne pozitivne ekonomske in finančne učinke.

Deli s prijatelji