AGROKOR

Mercator bodo z vsemi pooblastili reševali Hrvati

Objavljeno 17. julij 2017 14.35 | Posodobljeno 17. julij 2017 14.35 | Piše: Ma. M.

Naše sodišče je ugodilo Hrvatom.

Simbolična fotografija

LJUBLJANA – Okrožno sodišče v Ljubljani je po poročanju portala siol.net v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka, da sistem Mercator preide pod t. i. lex Agrokor. Zakon, ki ga je za reševanje Mercatorja sprejela hrvaška vlada. To pomeni, da je sodišče dalo prvo besedo Agrokorju kot večinskemu lastniku Mercatorja, zato bo imel Agrokor oziroma izredni pooblaščenec Ramljak vsa pooblastila in besedo pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji.

Hrvaški upravitelj s prostimi rokami

Ramljak bo lahko upravljal ali po potrebi prodajal Mercator ali posamezne dele njegovega premoženja, recimo srbsko družbo Mercator-S, kot izredni upravitelj Agrokorja bo zaščiten pred morebitnim vlaganjem izvršb in drugimi ukrepi za zavarovanje premoženja Mercatorja, ki bi jih lahko vlagali njegovi ali Agrokorjevi upniki na čelu z bankami, imel pa bo tudi neposredni dostop do slovenskega sodišča. S takšno odločitvijo sodišča naj bi imel Agrokor oziroma Ramljak proste roke pri izčrpavanju Mercatorja. Zoper sklep ljubljanskega okrožnega sodišča se je po navedbah Siola do konca meseca še mogoče pritožiti. Ramljaka oziroma Agrokor v zadevi zastopa Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, ki je hrvaški koncern zastopala že v času prevzemanja Mercatorja.

Lex Mercator brez pomena?

Naj spomnimo, da je tudi slovenska vlada sprejela t. i. lex Mercator, s katerim naj bi zaščitila morebitno izčrpavanje Agrokorja in pomagala slovenskim upnikom do Agrokorjevih poplačil. Pri novem preobratu se zato poraja vprašanje, ali ima slovenski zakon sploh kakšno veljavo.

Deli s prijatelji