HONORARJI V JAVNEM SEKTORJU

Merc o smradu, lenuhih in bedakih, dekanja zahtevala opravičilo

Objavljeno 08. marec 2015 08.14 | Posodobljeno 08. marec 2015 08.16 | Piše: Mo. S.

Metka Tekavčič je med drugim poudarila, da nekateri zaposleni na fakulteti prebijejo vse dneve, ni pa prepovedano, da tam ne bi delali še prek lastnega podjetja.

Dušan Merc.

LJUBLJANA – Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je premierju Miru Cerarju ponudila svoj odstop. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč razkrila podatke o visokih zaslužkih v javnem sektorju, politiki pa večinoma poudarjajo, da je težava sistemska.

Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule, je v studiu Pop TV jasno in glasno povedal, da s to ministrico »že od začetka nismo imeli sreče«. Meni namreč, da hočeš narediti nekaj dobrega in se zato poteguješ za mesto ministra, ne pa, da to funkcijo jemlješ zgolj kot vrhunec svoje kariere. Naštel je tudi nekaj imenovanj, na katere ministrica po njegovem mnenju ne bi smela biti ponosna. »Če bomo zdaj dobili ministra, ki bo bistveno drugačen, bo to srečno naključje,« pravi.

»Tukaj nekaj strašansko smrdi«

Dekanja ljubljanske ekonomske fakultete Metka Tekavčič je poudarila, da v tem primeru ne gre za elite, kot smo v zadnjih dneh lahko večkrat slišali, ampak za ljudi, ki delajo za lastnega delodajalca, delajo transparentno in v javni sektor prinašajo denar, ki ga ta potrebuje. Razprava je po njenem usmerjena narobe, po njenem mnenju pa politika dobro pozna anomalije slovenskega šolstva. Tudi po njenih besedah je težava sistemske narave. Meni, da fakultete preprosto ne morejo preživeti, če ne delajo tudi na trgu. Na fakulteti imajo sicer izdelan sistem razdeljevanja denarja, in če pri projektu dela več ljudi, si denar seveda razdelijo na osnovi opravljenega dela. Velikokrat pa se zgodi, da fakulteti sami ostane le malo, poleg tega pa da projekt s seboj prinese tudi stroške. Poudarila je, da nekateri zaposleni na fakulteti prebijejo vse dneve, ni pa prepovedano, da tam ne bi delali še prek lastnega podjetja.

Na njene besede se je Merc odzval precej burno, češ da so na osnovnih šolah »veliki lenuhi in bedaki«, saj da ni mogoče opraviti še enkrat več dela, kot ga opraviš, ker je pedagoško delo izredno zahtevno. »Tukaj nekaj strašansko smrdi,« je nadaljeval, Tekavčičeva pa je od njega zahtevala opravičilo. Tudi sama je namreč poučevala na srednji šoli in se zaveda, kako tam delo poteka, poleg tega pa da žalitev ne bo prenašala, je zatrdila.

Medtem pa je Goran Novković (GZS) poudaril, da gre za velik sistemski problem, pri čemer je predlagal najem mednarodne ustanove, ki bi v javni sektor prinesel dobre prakse. »Čas je, da se v sistem spusti nekdo, ki je neodvisen,« je dodal. Iz Sežane se je javil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki meni, da je težko upravičiti tako velike zaslužke poleg rednega dela. Boji se namreč, da zaradi postranskih del redno delo trpi.

Deli s prijatelji